ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА

ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА

Познајући чињеницу да обољења изазвана хуманим папилома вирусом представљају значајан јавноздравствени проблем у Републици Србији, обзиром да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце као и кључну улогу у смањењу броја инфицираних имају интегрисане мере превенције, међу које спада и примарна превенција имунизацијом циљане популације, Институт за јавно здравље Србије, заједно са Заводом за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, одржао је у просторијама ЗЈЗ „Тимок“ Зајечар у четвртак, 27.04.2023.године, са поћетком у 12:30часова курс под називом „Значај имунизације против хуманог папилома вируса“. Састанку су присуствовали педијатри, педијатријске сестре као и лекари других специјалности и медицинске сестре општег смера, из свих општина зајечарског и борског округа.

ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА

Инфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ) је једна од најчешћих полно преносив инфекција. Хумани папилома вируси се преносе директним контактом са кожом и слузокожом особе која је заражена вирусом сексуалним путем (контакт преко коже, вагинални, орални, анални секс), а веома ретко са мајке на дете током порођаја. Инфекција се може добити у контакту са особом која нема знаке и симптоме инфекције.

Вакцина против обољења изазваних ХПВ је уведена у 111 земаља света. Произведена је рекомбинантном ДНК технологијом. Не може изазвати инфекцију и није онкогена. Вакцина не садржи конзервансе и антибиотике. ХПВ вакцине су високо имуногене и као такве подстичу стварање високог титра неутралишућих антитела, за разлику од природне инфекције након које је стварање титра антитела слабо.Више од 99% прималаца развија одговарајућа антитела на типове ХПВ укључене у вакцину месец дана после комплетне серије.

ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА

Деветовалентна вакцина Гардасил 9 обезбеђена је о трошку државе јуна 2022, а доступна је на територији Републике Србије  од 08.06.2022. године. Вакцина је доступна у свим домовима здравља (школски диспанзер) на територији града, како Зајечара, тако и свих осталих градова борског и зајечарског округа. Намењена је деци узраста 9-19 година, а првенствено деци 7. разреда основних школа. Вакцина има највећи ефекат уколико се прими пре ступања у сексуалне односе. Истраживања су такође показала да је титар антитела већи након имунизације деце у узрасту  9-15 година у односу на титар формиран након имунизација старијих девојака и младића (16-26 година).

ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА

Деци узраста од 9 до навршених 14 година живота вакцина се даје у 2 дозе са размаком од 6 месеци, а особама од навршених 15 година даје се у 3 дозе по шеми 0,2,6 месеци. Како је доказано да вакцина подстиче стварање имунолошке меморије ( меморијски Б лимфоцити 9), нема разлога да се сумња да имунитет након комплетне имунизације траје дуже од 10 година, највероватније доживотно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *