Микробиолошки преглед

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМУ ПАЦИЈЕНАТА ЗА УЗИМАЊЕ МАТЕРИЈАЛА ЗА МИКРОБИОЛОШКИ ПРЕГЛЕД

За квалитетну и тачну микробиолошку дијагностику неопходно је поштовање принципа при узорковању материјала, што значи узети узорак у право време и на прави начин. За узорковање материјала у просторијама ЗЗЈЗ“Тимок“ Зајечар неопходно је да дођете припремљени на адекватан начин, а за узорковање у кућним условима осим припреме треба да познајете и какву амбалажу треба да користите.

 • Пожељно је да на преглед дођете пре употребе антибиотика,наношења масти или капи,
 • Допремите материјал најкасније 1-2 сата од узорковања,
 • На увид доставите оверени упут изабраног лекара и оверену здравствену књижицу.
 • БРИС ЖДРЕЛА: узоркује се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ пре јутарње тоалете усне шупљине, пре употребе хране и пића,
 • БРИС НОСА: узоркује се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ пре наношења масти или капи у носне шупљине,
 • СПУТУМ (ИСПЉУВАК ): спремити ујутру након испирања уста водом, пре употребе хране и пића. Удахните дубоко, задржите ваздух и јако се искашљите у стерилну пластичну посудицу,
 • УРИНОКУЛТУРА (МОКРАЋА):

Oдрасли: урин спремити ујутру, након обавезног прања топлом водом и сапуном. Први млаз измокрити у тоалет, а средњи скупити у стерилну пластичну бочицу.

Бебе: бебу расповити , опрати , налепити пластичну кесицу за те намене. Након мокрења допремити је без пресипавања у другу амалажу.

За старију децу, која могу да сарађују, поступак је исти као код одраслих

ПРЕПОРУКА: Донети 3 јутарња узорка( сваког јутра по један ).

 • ГЕНИТАЛНИ БРИСЕВИ:

ЖЕНЕ:

ВАГИНАЛНИ СЕКРЕТ, ВАГИНАЛНИ И ЦЕРВИКАЛНИ БРИС: Не узоркује се у току менструалног циклуса и у току локалне примене препарата (вагиторија). Дан пре узорковања не треба имати сексуални однос. За преглед на Chlamydiae i Mycoplasmae избећи период средине циклуса (овулације).

МУШКАРЦИ:

БРИС УРЕТРЕ: узоркује се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ ујутру пре мокрења, или 2 сата после мокрења.

СПЕРМОГРАМ : материјал се припрема у просторијама ЗЗЈЗ „ Тимок “. Апстиненциони период од било ког начина сексуалног пражњења треба да буде од 3-5 дана. Резултати се подижу лично уз личну карту или са овлашћењем даваоца.

СПЕРМОКУЛТУРА: пре припреме сперме пацијент треба да мокри.

 • БРИСЕВИ ОКА, РАНЕ, УВА..:

Узоркују се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ пре наношења (започињања) антибиотске терапије у виду масти или капи.

 • ПЕРИАНАЛНИ ОТИСАК:

Узоркује се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ пре тоалете и дефекације. Аналну регију не третирати мастима / пудерима/ најмање 12сати пре узорковања.

 • ФЕЦЕС (СТОЛИЦА):

КОПРОКУЛТУРА – (БАКТЕРИОЛОШКИ, МИКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД):

Одрасли: кашичицом која је у патрону за узорковање покупити делове столице који садрже видљиве трагове крви, слузи или гноја. Најмања количина неопходна за анализу је 2г (величина лешника) или 2мл ако се ради о течној столици. Узорак донети у стерилној пластичној амбалажи.

Бебе: бебу расповити и кашичицом која је у патрону за узорковање покупити делове столице са пелена. Посебну пажњу обратити на присуство слузи , гноја или крви, и такве делове донети. Узорак донети у стерилној пластичној амбалажи.

ПРЕПОРУКА: донети три узастопна узорка столице.

ПАРАЗИТОЛОШКИ ПРЕГЛЕД:

Најмања количина узорка за ову врсту анализе је 2г (величина лешника) или 2мл ако се ради о течној столици. Узорак донети у стерилној пластичној амбалажи.

ПРЕПОРУКА: донети три узастопна узорка столице.

МАСНЕ КАПИ,СКРОБНА ЗРНЦА, МИШИЋНА ВЛАКНА, ОКУЛТНО КРВАРЕЊЕ, ХЕЛИКОБАКТЕР:

Најмања количина узорка за ову врсту анализе је 2г (величина лешника) или 2мл ако се ради о течној столици. Узорак донети у стерилној пластичној амбалажи.

 • МИКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД KOЖЕ– преглед на гљивице:

Узоркује се у лабораторији ЗЈЗ “Тимок ; 3-4 дана пре узорковања не користити масти за третирање.