Значај воде

Voda

„Буди промена коју желиш видети у свету“ овогодишња је тема за Светски дан вода. Обележава се сваке године 22. Марта  како би се скренула пажња људи широм свиета на важност очувања воде. Симбол обележавања ове године је  колибри. Посебан акценат се ставља на кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете.„Није важно колико је промена мала или велика, свака је добродошла“, каже се у промоцији овогодишњег слогана.

Процењује се да око две милијарде људи  односно сваки четврти становник планете, нема приступ безбедној води за пиће. Скоро половина светске популације, око 3,6 милијарди људи, нема исправне санитарне услове, док 44 процента отпадних вода из домаћинстава није безбедно пречишћено.

Како је у води могућ живот, развој, размножавање и опстанак разних биолошких чинилаца, онда је могућ и развој разних болести које преносе бактерије, вируси и паразити.

Због болести које су повезане са неисправном водом, санитарним условима и хигијеном, годишње умире 1,4 милиона људи, док код 74 милиона људи то узрокује скрац́ење животног века.

Поред микроорганизама који оптерећују воду и чине је неисправном за пиће и припрему хране, она може бити неисправна због присуства неких хемијских супстанци ( повећани нитрати и нитрити који доводе до развоја метхемоглобинемије, повећан магнезијум који доводи до дијареје и поремећаја ГИТ-а , затим присуство трихалометана (настају када се додаје хлор у воду која је оптерећена органском материјом) који су канцерогени, могуће је и присуство разних тешких метала који се природно налазе у земљи (Арсен, Kaдмијум, Жива…)

Из свих ових разлога, вода се стално контролише и прати исправност вода у микробиолошкој и хемиској лабораторији Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару,

Поводом Светског дана вода, ЗЈЗ „Тимок“ Зајечар обележио је едукацијом младих са 2 здравствена предавања у медицинској школи у Зајечару,  учешће је имало 120 ученика и наставника ове школе. Предавачи Завода указали су на велики значај очувања воде и водних ресурса кроз предавање  и интерактивну радионицу под називом „Ослушнимо причу природе“ 20. марта 2023.

Свака кап воде је на бескрајном путовању кроз небо, тло и потоке … кроз наше животе … и назад у природу. На многим местима, наша околина је оштећена, остављајући нас са загађеном водом или без воде.

Природа је зелена лабораторија. Систем који нас снабдева водом. Вода нам омогућава да  живимо, растемо,  успевамо и трајемо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *