Март – месец борбе против рака у Србији

Rak 2023.

Савремени начин живота је донео многа ризична понашања: пушење дувана, неправилну исхрану, гојазност, физичку неактивност, злоупотребу алкохола, а одговоран је и за повећану изложеност све већем утицају стреса на здравље, као и  штетних утицаја из околине као што су сунчево зрачење, штетне супстанце на радном месту и у окружењу.

Превентивним прегледима се откривају ризици по здравље, промовишу здрави стилови живота и промене понашања, али и откривају обољења и стања у раној фази када их је могуће лечити. На овај начин се штити и унапређује здравље, смањује стопа разболевања и умирања од болести које се могу спречити, али и лечити и излечити ако се открију у раној фази настанка. Ово се између осталог, а и пре свега односи на малигне болести.

Превентивне мере у области примарне здравствене заштите дефинисане су садржајем и обимом здравствене заштите у редовном раду здравствених радника у домовима здравља, кроз промотивне активности и превентивне прегледе.

Важно је да:

  • сваки мушкарац или жена, узраста од 19 до 35 година има право на систематски преглед једном у пет година, уз допуну прегледа по потреби код свог изабраног лекара;
  • сваки мушкарац или жена, старији од 35 година има право на систематски преглед једном у две године, уз допуну прегледа по потреби код свог изабраног лекара;
  • сваки мушкарац и свака жена, који су старији од 50 година треба да ураде тест на скривено крварење у столици код свог изабраног лекара;
  • свака жена старости између 25 и 69 година обавезно треба да посети гинеколога најмање једном годишње;
  • свака жене старија од 30 година треба да уради клинички преглед дојки;
  • свака жена старија од 45 година треба да уради мамографски преглед.

Поред редовних превентивних прегледа, уколико уочите следеће симптоме треба да се одмах  јавите своме изабраном лекару:  – кашаљ који дуго траје,  – задебљање, чворић било где на телу, – промене у пражњењу црева,  – необјашњив губитак у телесној маси,  – неуобичајено крварење,  – промуклост која дуже траје.

У откривању малигних обољења користи се и метода скрининга што подразумева редовну примену прегледа (теста) код здравих особа у циљу откривања болести у раној фази.

Данас је опште прихваћен и препоручен скрининг за рак грлића материце, рак дојке и рак дебелог црева. Раним откривањем наведених малигних тумора повећава се могућност потпуног излечења, квалитата живота, као и продужење живота оболеле особе.    Током целе године, а посебно у месецу марту који је у Календару јавног здравља означен као „Март – месец борбе против рака” желимо да интензивирамо акивности на промоцији, заштити и унапређењу здравља у вези малигних обољења кроз:

– стручне састанке, едукације, округле столове и трибине за стручну и ширу јавност, – информисање путем медија, – превентивне прегледе становништва и – покретање активности шире друштвене заједнице.

У ове активности поред здравствених установа и здравствених радника (мреже института и завода за јавно здравље, домова здравља, болничких установа) биће укључни сарадници из образовних институција, владиних организација, локалне заједнице, удружења грађана и угледни појединци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *