Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Опраштање

„Грешити је људски, опраштати божански“

-Алеxандер Попе

Kako oprostiti i prihvatiti - Srđan Popović

Опраштање је процес који нас ослобађа негативних емоција везаних за прошлост. Те емоције нас изнутра изједају и спречавају даљи напредак. Стојимо у месту, грчевито се држећи за прошлост.

Многи од нас се често држе за оно сто им не служи, само зато сто су навикли на то, одбацујући прилику за променом, окривљавајући све и свакога за свој неуспех. Држећи се за негативне мисли из прошлости у свој живот привлачимо још негативне енергије. 

Опраштање значи прихватање прошлости таквом каква јесте и потпуно се одрећи наде да је могло бити другачије. Само када опростимо, можемо живети у садашњости и кренути напред.

Опраштање може некада бити дуг и мукотрпан процес, па је некада потребно мало дуже времена и истрајности док се отпусти бол из прошлости за коју се грчевито држимо.

Када опростимо, преузимамо одговорност за свој живот и постајемо способни да га сами креирамо.

Опростите прво себи, затим и другима и оставите прошлост тамо где припада, у прошлости, како би сте живели у складу са самим собом.

Опростите себи

Људски је грешити. Не постоји једна особа која бар  једном није направила неку грешку или донела погрешну одлуку. И то је у реду. Грешке нас чине јачим, зрелијим… уче нас правим вредностима и како да у будуће доносимо исправније одлуке.

Ако нас муче неке грешке из прошлости, морамо разумети да смо у том тренутку урадили управо оно што смо сматрали исправним. 

Живот је непредвидив. Када би смо унапред знали исход наше акције, сигурно је да не би смо ни правили грешке.

 

Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар

Одсек за промоцију здравља

Ивана Јорданов Милетић, мастер психолог