Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан заштите животне средине-5.јун

Светски дан заштите животне средине-5.јун


Повoдом дана заштите животне срединe - 5. јун у више од сто земаља света обележава се као Светски дан заштите животне средине. Овај датум одредила је Генерална скупштина УН-a. Давне 1972. године одржана је конференција о заштити животне средине у Стокхолму. На конференцији окупило се 113 држава које су изнеле јасан став о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Предлог да се прославља 5.јун као Светски дан заштите животне средине дала је делегација Југославије. 

nimage

Светски дан заштите животне средине ове године одржава се под слоганом Обнова екосистема. Овај слоган нас моли да ценимо природу, њену лепоту и важност за самог човека. Овогодишња земља домаћин је Пакистан. Први међу једнакима Пакистан има задатак да осмисли тему Светског дана заштите животне средине за 2021. годину и свакако биће у центру прославе која ће се обележити широм планете.

imageУ преко 100 држава, на Светски дан заштите животне средине, организују се акције које имају за циљ промену еколошке свести Влада, привреде и становништва у целини, у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. У оваквим акцијама, сваке године  учествује више од пола милијарде људи. Циљ ових акција је да се скрене пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха, воде, уништавање шума и сл. У Србији ће током Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације којима се скреће пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине.

Глобална пандемија изазвана Корона вирусом пореметила је у потпуности живот људи и њихове свакодневне активности. Са једне стране, ограничено кретање у већини градова значајно је смањило емисију угљен-диоксида што је допринело побољшању квалитета екосистема. Али, медицински отпад попут маски, рукавица, дезинфекционих imageсредстава, као и количина необрађеног и нерециклираног отпада значајно се повећала. И сада, када се ситуација враћа у нормалне токове, стање животне средине би могло поново да се погорша. Зато је неопходно доследно испуњавање дугорочних циљева и стратегија одрживог развоја.

Стручна служба Центра за хигијену и хуману екологију и Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар годинама реализује разноврсне активности и едукације на подизању еколошке свести људи Борског и Зајечарског округа и то почев од предшколског и школског узраста деце. Резултати ове активности показали су да је еколошка свест људи веома ниска, што је добар показатељ правца деловања Завода на очувању животне средине.

Ове године Светски дан заштите животне средине обележен је у друштву предшколаца, будућих ђака првака ОШ „Љуба Нешић“, ОШ „Десанка Максимовић“ и Локалног економског развоја Града Зајечара. Тимским радом реализовано је чишћење школских дворишта уз очигледне примере на који начин уништавамо животну средину која нас непосредно окружује.

image

Након активности чишћења дворишта, уследила је кратка питалица којом су овогодишњи сарадници, наши другари показали да су баш они ЕКОхероји свих нас који ће да „поправе“ све оно што су старији забрљали.

_______________________________________________________________________________________________________

Светски дана заштите животне средине

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, 07.06.2021 године, у 10 часова, биће одржана  радионица у дворишту ОШ“ Љуба Нешић“ и ОШ“ Десанка Максимовић „ у Зајечару и квиз на платоу између школа.

 Учесници манифестације су деца  предшколског узраста обе школе.


 

Светски дан здравља и безбедности на раду

Светски дан безбедности и здравља на раду обележава се сваке године 28. априла. Светска организација рада покренула је иницијативу да се промовише безбедан и здрав рад са циљем подизања свести о његов значају почев од 2003. године. Влада Републике Србије прогласила је 2019. годину за годину безбедности и здрвља на раду како би се скренула пажња јавности на важност ове области.

Slika na kojoj se nalazi tekst

Opis je automatski generisan

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је да су радници Србије највећи ресурс и да зато заслужују највећи ниво безбедности и здравља на раду. Питање безбедности и здравља на раду је питање од општег друштвеног значаја и у заједничком је интересу за све запослене и послодавце. Како би се број повреда на раду смањио, Министарство је припремило план активности којима ће се између осталог, посебна пажња усмерити на доследну примену мера безбедности и здравља на раду, поштовање прописаних процедура и подизање свести послодаваца и запослених о важности примене мера, а нарочито сада за време пандемије вируса CORONA-19.

У циљу стварања безбедних услова рада, у Републици Србији донети су и одговарајући законски прописи. Закон о безбедности и здравља на раду на врло јасан начин утврђује да је послодавац дужан да обезбеди запосленом рад на радном месту и радној околини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду и не ослобађа га одговорности у вези са применом тих мера.

Колики је значај обележавања овог датума, говоре и статистички подаци Светске здравствене организације по којима је број жртава на годишњем нивоу већи од 2 милиона, а још oкo 400 милиона пати од смртних повреда и болести на раду. Поред несагледиве патње, изгубљени радни дани представљају скоро 4% Светског годишњег БДП-а.

image

Откако се почетком 2020. године појавила као глобална криза, пандемија COVID-19 свуда је имала дубоке последице. Пандемија је дотакла готово све аспекте света рада, од ризика преношења вируса на радна места, па све до ризика по безбедност и здравље на раду  који су се појавили као резултат мера за ублажавање ширења вируса. Прелазак на нове облике радног ангажмана, попут широко распрострањеног ослањања на рад на даљину представио је, на пример, многе могућности за раднике, али такође представљао потенцијалне ризике за БЗР, укључујући психосоцијалне ризике и посебно - насиље.

Светски дан заштите на раду 2021. године фокусира се на искоришћавање елемената система заштите на раду како је утврђено у Конвенцији о промотивном оквиру за заштиту на раду, 2006. (бр. 187). Извештај Конвенције указује како тренутна криза показује важност јачања ових система заштите на раду, укључујући здравствене службе на раду, како на националном, тако и нанивоу предузећа.

Ове године, Међународна организација рада покушава да пронађе и адекватан одговор пандемији COVID-19, у области безбедности и здравља на раду, сетом прилагођених краткорочних и дугорочних интервенција. У нашој земљи од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поводом обележавања овог датума, упућен је апел да се у време епидемије изазване вирусом COVID-19, посебна пажња посвети томе да Влада Републике Србије, послодавци и радници морају активно учествовати у обезбеђивању безбедног и здравог окружења кроз систем дефинисаних права, одговорности и дужности при чему се највећи приоритет даје принципу превенције.