ДЕЦЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-А

HIV 2022

Светски дан борбе против АИДС-а се сваке године обележава са циљем да се  скрене пажња јавности на значај превенције и раног откривања инфекције узроковане ХИВ-ом.

Још увек је мало оних који знају да се са ХИВ-ом данас живи и да рано откривање инфекције узроковане ХИВ-ом омогућава квалитетнији и дужи живот.

ХИВ је и даље велики проблем за јавно здравље.

HIV 2022

Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, Светски дан борбе против ХИВ-а, обележава 1. и 2. децембра 2022. године, бесплатним и анонимним тестирањем у просторијама Завода као и здравствено-едукативним предавањем у средњој школи „Никола Тесла“ у Бољевцу, 1.12.2022. године.

Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије ХИВ инфекција је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ.

HIV 2022

Свако тестирање на ХИВ треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних клијенту да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковао или које и даље упражњава, и да идентификује личне могућности за превенирање инфицирања ХИВ-ом у будућности.

С друге стране, ХИВ позитивне особе имају могућност да одмах по дијагностковању започну лечење ХИВ инфекције које даје одличне резултате, како у свету тако и у нашој земљи.

Захваљујући терапији ХИВ инфекција је хронично стање са којим се може квалитетно и дуго живети, али само уколико се правовременим и адекватним лечењем контролише репликација ХИВ-а.

И да се подсетимо како се ХИВ преноси, односно на који начин се не може инфицирати ХИВ-ом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *