Free Joomla Templates by FatCow Coupon
 • Директорка са помоћницима директора и главним техничарем Завода
 • Колегијум Завода
 • Запослени у ЗЈЗ "Тимок" Зајечар
 • Свети врачи 2015. године
 • XXVII стручни састанак превентивне медицине Тимочке крајине
 • Отварање нових просторија за рад на промоцији здравља
 • XXVIII СТРУЧНИ САСТАНАК ПРЕВЕНТИВНЕ МЕДИЦИНЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ, одржан од 22.04.-25.04.2015.године у хотелу ,,Ђердап“ у Кладову
 • XXVIII СТРУЧНИ САСТАНАК ПРЕВЕНТИВНЕ МЕДИЦИНЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ, одржан од 22.04.-25.04.2015.године у хотелу ,,Ђердап“ у Кладову
 • Свети врачи 2015. године
 • Брза процена квалитета воде за пиће у руралним срединама
 • Центар за контролу и превенцију болести
 • Сајам науке - Тимочки научни торнадо - ТНТ
 • Одељење санитарне хемије и екотоксикологије
 • Едукација - Актуелна епидемиолошка ситуација еболе и предузимање неопходних мера заштите
 • Едукација - Актуелна епидемиолошка ситуација еболе и предузимање неопходних мера заштите
 • Одељење хигијене и заштите животне средине
 • Центар за микробиологију
 • Одељење санитарне микробиологије
 • Центар за промоцију здравља, ...
 • Служба за правне, економско-финансијске, техничке и њима сличне послове

Од 02.10.2017.г., када је Завод за јавно здравље Косовска Митровица доставио Институту за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић-Батут“ (ИЈЗ Србије) прве две пријаве сумње на морбиле /мале богиње/ (лица мушког пола, браћа, Роми : Х.С. рођ. 2002.г. и М. С. рођ. 2001.г.) до 15.03.2018.г. на територији Р. Србије регистровасно је 3.680 случајева малих богиња, од којих је 1.876 лабораторијски потврђено у Институту Торлак Бгд.
Дана 27.12.2017.г. Клиника за инфективне болести у Београду пријавила први СМРТНИ исход морбила код лица узраста 30 година којe није билo вакцинисанo. То је био ПРВИ смртни исход од малих богиња у Србији након 20 година !!! Од тада до 15.03.2018.г., у Србији је регистровано 13 смртних исхода малих богиња !!!
Од 1.02.2017.г. до 31.01.2018.г., у тридесет земљама Европске Уније (изузев Малте) регистровано je 14.732 случаја малих богиња (61% лабораторијски потврђено) са 31 смртним исходом. Највећи број оболелих је регистрован у Румунији 5.224 (16 смртних исхода) и Италији 4.978 ( 7 смртних исхода).
Поређења ради, у Србији је за само пет и по месеци регистровано 3.680 случајева малих богиња са 12 смртних исхода. То је 70% од укупног броја регистрованих у Румунији за годину дана !!!
Саобразно броју невакцинисаних, посебно у последње две-три године, за очекивати је да се овај тренд настави. Можда не овом прогресијом, али није реално очекивати да ће епидемија престати, пре него што општи колективни имунитет не буде поново изнад 95% заштићених.

morbiliT1

 

Оно што посебно забрињава јесте чињеница да велики број родитеља, посебно у Бору и Зајечару и даље истрајава у погрешном, медицински неутемељеном, убеђењу о штетности ММР вакцине ( ! ) и не доводе децу на вакцинацију.
Посебно је забрињавајуће, што представља претећи епидемиолошки податак, да и даље велики број невакцинисане деце похађа предшколске установе и поред изричитог упозорења министарства здравља да деца која нису вакцинисана не могу боравити у тим установама. То се не односи на врло мали број деца која због свог укупног здравственог стања (контраиндикације) не могу бити вакцинисана.
Уколико се догоди, а велика је вероватноћа да ће се и догодити, да вирус малих богиња „уђе“ у предшколске установе, десиће се епидемије већих размера него ове које смо до сада регистровали на територији Завода, највероватније уз појаву компликација !!!
С обзиром да се епидемија, која је почела октобра 2017.г., како то епидемиолози кажу, „прелива“ из града у град по Србији, тако је дошла и до наша два округа.
Од 01.12.2017. када смо регистровали први лабораторијски потврђен случај малих богиња до 15.03.2018. смо регистровали 39 случајева морбила у пет градова Борског и Зајечарског округа, уз два случаја које је инфектолог одбацио јер нису испуњавали критеријум дефиниције случаја из Стручно-методолошког упутства (СМУ) које је израдио ИЈЗ Србије.

morbiliT2

Према критеријумима из СМУ од 39 случајева малих богиња, 19 је лабораторијски потврђено, 8 је епидемиолошки повезано са лабораторијски потврђеним случајевима и 12 случајева малих богиња је клинички потврђено (инфектолог).
Највећи број оболелих НИЈЕ вакцинисан - 23 оболела. Десет лица су вакцинисана давно пре једном дозом вакцине, неки и пре више деценија. То није било довољно да их заштити од пробоја имунитета у епидемији, али јесте да болест прође у благој форми. То се редовно дешава у епидемијама због врло „агресивног“ вируса или како то стручно кажемо јаке вируленције вируса. Познато је да су мале богиње високо контагиозно заразно обољење, што значи да се лако и брзо преносе са човека на човека. Битна карактеристика морбила је и да је лице које се заразило од другог лица, пред крај инкубације ( 10 дана +/- 1 дан ), а најмање четири дана пред избијање оспе, већ заразно !!! У том периоду је лице најчешће клинички здраво ( нема симптоме болести), али већ шири вирусе на своју околину.
Друга епидемиолошка карактеристика оболелих од морбила на територији Завода јесте да смо прве случајеве обољења, у сваком од пет градова, регистровали код лица која су у време заражавања боравила у три дечје здравствене установе терцијарног нивоа: обе дечје клинике у Београду и дечја клиника у Нишу. Оболела су или деца или њихови родитељи који су их водили на преглед, или су деца била хоспитализована у тим клиникама.
Један број оболелих су медицинско особље дечјег одељења у Бор и Зајечару који су се заразили негујући децу која су се вратила из ове три установе, што такође потврђује „агресивност“ вируса морбила.
Према законитостима епидемијског процеса малих богиња за очекивати је да ће се епидемија наставити. Којим интензитетом ће се јављати новооболели тешко је предвидети. Оно што је сигурно јесте да епидемијски талас можемо прекинути само вакцинацијом све невакцинисане деце. Вакцинација је основна противепидемијска мера.