Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Dijabetes i pravilna ishrana

Категорија: Вести

ds1701Dijabetes ili šećerna bolest se javlja kada ćelije pankreasa ne luče dovoljno insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, ili kada organizam ne može da koristi insulin, što dovodi do povećanja šećera u krvi. Jedan od osnovnih principa u lečenju obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane.
Hranu pripremati što kraćom termičkom obradom, izuzev gde je neophodno, kako bi se što više sačuvali vitamini. Podgrevanje i dugo kuvanje na niskim temperaturama treba izbegavati. Hranu uzimati sveže pripremljenu, bolje kuvanu nego prženu.
Dijabetičari treba da jedu češće. Broj obroka je obicno 5 i po potrebi imaju 6. obrok pre spavanja. Obroci su pravilno raspoređeni i najbolje je da su uvek u isto vreme. Osnovni princip kod ishrane dijabetičara jeste taj da ne smeju da budu gladni ali ne smeju ni da se prejedaju.Osnovu ishrane čine namirnice biljnog porekla, naročito integralne žitarice, mahunarke, povrće. Ako jedete meso treba birati posne vrste mesa: piletinu, ćuretinu, teletinu. Meso bariti ili bariti sa malo ulja. Sa mesa ukloniti kožicu i masnoću. Meso se može povremeno peći i na roštilju. Riba se savetuje bar 2 puta nedeljno, najbolji su oslić i skuša jer imaju malo masnoća.

 

 

Treba izbegavati mesne prerađevine, kobasice, nareske, salame, paštete, iznutrice. Jaja se mogu jesti 1-2 nedeljno. Kada jedete mleko i mlečne proizvode savetuju se proizvodi od obranog mleka.ds1702 Supe i čorbe su veoma značajne u ishrani, kuvaju se od raznih vrsta povrća. Dijabetičari treba da jedu raženi i crni hleb, kao i peciva od integralnog brašna, zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana koja sprečavaju nagli skok i pad šećera posle obroka, a da izbegavaju beli hleb i belo brašno. Dijetetska vlakna bubre stvarajući zaštitnu mrežu koja smanjuje upijanje masti, belančevina i šećera iz creva, nema velikih skokova šećera posle obroka i na taj način značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti. Uzimati po jedno parče hleba (50 gr) uz svaki obrok. Uz obrok koji sadrži krompir, pirinač ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hleba. Unos soli mora da bude kontrolisan.Dijabetičari mogu da piju limunadu, paradajz sok, sok od pomorandže ili grejpfruta. Dozvoljeni su i kafa, čaj ili kakao, u umerenim količinama, bez dodatka šećera ili uz veštačke zalađivače. Alkohol treba izbegavati. Med smeju uzimati samo ako je šećerna bolest dobro regulisana. Ishrana dijabetičara ne dozvoljava koncentrovane bele šećere, slatkiše, vištačke sokove. Potrebu za šećerom nadomestiti preko voćnih obroka, ali sa voćem treba biti oprezan.

ds1703

Uz pravilno osmišljen jelovnik, izuzetno je važno biti fizički aktivan i to svaki dan.