Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Сајам науке - Тимочки научни торнадо - ТНТ

Категорија: година 2013

sn1303

 

 Дана 21.12.2013. је у Зајечару по први пут одржан Сајам науке под слоганом "Тимочки научни торнадо - ТНТ". Сајам је одржан у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић" у Зајечару у времену од 09 до 15 часова. Поред многобројних излагача из Зајечара и Бора, на сајму је своје учешће узела и екипа Завода за јавно здравље „Тимок" Зајечар, која је посетиоцима представила део својих свакодневних активности.

 

 

Др Дијана Миљковић – спец.хигијене је посетиоцима сајма пренела значај контроле квалитета ваздуха са посебним освртом на присуство параметара чађ и сумпор диоксид (SO2) у ваздуху у насељеним местима. Такаође је приказан рад апарата АТ 800 са пратећом опремом, који служи за дневно узорковање ваздуха.

Др Драгиша Митић – спец.епидемиологије и Мирјана Илић – мед.сестра су посетиоцима сајма презентовали део активности Саветовалишта за особе са убодом крпеља. Указано је на значај правовременог и стручног вађења крпеља из коже, на мере превенције да до убода не дође,као и на правовремено постављање дијагнозе и лечење Лајмске болести. Посетиоци су могли да виде различите форме крпеља, а посебно интересовање деца су показала за посматрање на микроскопу, где је био фиксиран препарат крпеља увећан десет пута.

Драган Пауновић – дипломирани биолог је причао о значају контроле и анализе воде за пиће из централизованог водовода Зајечар. На лицу места је одређивана вредност резидуалног хлора у води за пиће.

Ненад Ђорђевић – санитарно - еколошки инжењер је посетиоцима сајма указао на штетност безалкохолних газираних пића, на њихов састав и штетност коју ти састојци имају у организму. Интересантно је да су деца између две врсте понуђених сокова, безалкохолних газираних и природних негазираних, бирали газиране, што указује на штетне навике коју деца имају у својој исхрани.

sn1301 sn1302
sn1304 sn1305