Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Timočki naučni tornado“ TNT održan je 18.11.2017. godine

Категорија: година 2013

tnt1701

 

Timočki naučni tornado“ TNT održan je 18.11.2017. godine
u OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru.
Organizatori ove manifestacije su OŠ „Desanka Maksimović“ Zaječar, Društvo mladih istraživača Bor, Tehnički fakultet u Boru, Tehnička škola Bor, OŠ „3. oktobar“ Bor, Regionalni centar za talente Bor, Muzej rudarstva i metalurgije Bor i udruženje „Vilage“ pod pokroviteljstvom rada Zaječara.
Festival podržava Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo zaštite životne sredine, Centar za promociju nauke Srbije i DOO Rakita.
Ovogodišnji slogan festivala je „Baci pogled na naučni ogled“.
Festival je svojim prisustvom podržao veliki broj javnih institucija i škola među kojima je Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar. Zavod je na festivalu učestvovao prikazom dela svojih svakodnevnih aktivnosti na terenu i u laboratoriji i time dao podršku ovoj manifestaciji.. Ekipa Zavoda za javno zdravlje „Timok“ je predstavila delatnost ustanove kroz nekoliko segmenata rada. Jedna od predstavljenih delatnosti je demonstracija određivanja rezidualnog hlora u vodi za piće koristeći se dvema metodama na hlor-komparatorima. Prikazan je način pravilnog transporta uzoraka u hladnjacima sa rashladnim sistemom za održavanje konstantno niske temperature uzorka unutar hladnjaka. Na štandu Zavoda bilo je izloženo laboratorijsko posuđe koje se koristi u hemijskim laboratorijama, prikazan je princip rada magnetne mešalice. Demonstriran je i postupak rada aparata za merenja buke u životnoj sredini i analiza dobijenih podataka sa terena pretočenih u konačni izveštaj. Posetioci su imali prilike da se kroz mikroskop izbliza upoznaju sa izgledom krpelja i stručno se informišu o pravilnom postupku reagovanja u slučaju uboda. Takođe, bila je promovisana pravilna ishrana kroz ogled deljenja ovsanih kaša uz adekvatno i stručno savetovanje u vezi ishrane. Zainteresovani posetioci štanda dobili su štampani materijal, dok su najmlađi nagrađeni balonima sa oznakom Zavoda za javno zdravlje “Timok”.
Na festivalu su predstavljeni brojni naučni programi u cilju promovisanja prirodnih i tehničkih nauka, usmeravanja dece I mladih ka stručnom opredeljenju, buđenja interesovanja za ove nauke i predstavljanja nauke na zanimljiv i praktičan način.

 

 

 tnt1702  tnt1705
 tnt1703  tnt1704