Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Clostridium difficile – нови / стари здравствени проблем

Категорија: година 2013

Clostridium difficile је спорогена бактерија , што значи да спада у отпорне бактерије , управо захваљујући феномену стварања споре и преживљавања у непогодним условима.Може се наћи у земљишту, на разним површинама и као таква доспети у организам.Може живети у цревима здравих људи , деце и животиња. Из организма се излучује столицом , а уноси се преко контаминираних (прљавих) руку, храном, или водом.У цревима здравих особа не изазива никакве сметње захваљујући постојању тзв кориснх бактерија које својим присуством одржавају равнотежу цревне флоре.

Проблем најчешће настаје употребом односно злоупотребом антибиотика који уништавају корисне бактерије, при чему се стварају повољни услови за размножавање Clostridium difficile ипроизводњу токсина (А или Б или оба заједно),што доводи до различитих поремећаја, који могу имати блажи или тежи клинички ток. Обољење се карактерише учесталим воденастим столицама ,проливима,повишеном температуром, мучнином и болом у трбуху. Посебно тешку клиничку слику могу имати мала деца, особе преко 65 година, особе које су на дуготрајној антибиотској терапији или имуносупресивној терапији у стањима лечења малигних обољења или пацијенти у болничким условима.
Велики проблем су инфекције болничког порекла , односно инфекције које настају у здравственим установама, где се бактерија може пренети са пацијента на пацијента уколико се не поштују принципи хигијене простора, предмета и руку особља. Из тих разлога неопходно је испоштовати процедуре за правилно прање руку, чишћење и дезинфекцију простора, што подразумева употребу топле воде и сапуна за руке и спороцидних средстава (препоручују се препарати на бази хлора) за простор. Рукавице за једнократну употребу (применити у току неге и збрињавања једног пацијента, па их бацити), су неопходне. Алкохол, као често примењивани дезинфицијенс за руке, у овом случају није ефикасан.
Да би се спречио настанак обољења изазваних овом бактеријом, односно њеним токсинима, потребно је користити антибиотике само по упутству лекара, и по резултатима осетљивости бактерија на одређене антибиотике. У болничким условима, у зависности од врсте обољења због које је пацијент смештен у установу, да ли се припрема за операцију или је оперисан, или има неку другу болест која му умањује одбрамбене способности, одлуку о примени антибиотика и дужини трајања примене, доноси лекар поштујући важеће препоруке за примену антибиотика.
Дијагноза се поставља на основу тегоба које има пацијент и доказивања токсина бактерије у столици оболелог.
Лечење блажих облика инфекције најчешће није потребно, код тежих је неопходна примена антибиотика специфичног деловања, само за ову врсту инфекције, а у неким случајевима чак и хируршко збрињавање. Смртни исходи су ретки, али могући.
Министарсртво здравља Републике Србије донело је „Uputstvо zа prеvеnciјu i suzbiјаnjе bоlničкih infекciја izаzvаnih bакtеriјоm Clostridium difficile" („Sl. glаsniк RS", br. 52/2013) којим је јасно прописано које су мере прописане за спречавање настанка и ширења ове врсте инфекција.Све здравствене установе имају обавезу да формирају Комисије за надзор над болничким инфекцијама и да спроводе мере наведене у Правилнику.