Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан заштите животне средине- 5.јун

Категорија: година 2013

zs1701Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна сваке године широм Планете. Овај датум одредила је Генерална скупштина УН, давне 1972. године, када је одржана конференција о заштити животне средине у Стокхолму. На конференцији окупило се 113 држава које су изнеле јасан став о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Предлог да се прославља 5.јун као Светски дан заштите животне средине дала је делегација Југославије.
Светски дан заштите животне средине, ове године одржаве се под слоганом „Повезивање људи са природом“. Циљ овогодишњег обележавања је да нас мотивише да ценимо лепоту и значај природе, као и да учинимо корак више да заштитимо Планету коју делимо. На овај дан очекује се глобална акција милиона људи, кроз хиљаде активности широм света, као подсећање да смо део природе и да зависимо од ње. Овај слоган нас моли да ценимо природу њену лепоту и важност за самог човека. Овогодишња земља домаћин је Канада. Канада је имала задатак да осмисли овогодишњи слоган Светског дана заштите животне средине и свакако биће промотер обележавања овог дана широм планете.

zs1702У преко 100 држава, на Светски дан заштите животне средине, организују се акције које имају за циљ промену еколошке свести државника и становништва у целини, у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. У оваквим акцијама, сваке године учествује више од пола милијарде људи. Циљ ових акција је да се скрене пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на Планети, као што су загађивање ваздуха, воде, уништавање шума и сл.
У Србији ће током Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације којима се скреће пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине.
Слоган под којим се обележава 5. јун, ове године је “Повезивање људи са природом-ја сам са природом”, Ове године као и у ранијем периоду стручна служба Центра за хигијену и хуману екологију, Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар врши разне активности и едукације на подизању еколошке свести, а у циљу развијања еколошког понашања, људи Борског и Зајечарског округа и то почев од предшколског и школског узраста деце.
Резултати ове активности показали су да је еколошка свест људи веома ниска, што је показатељ правца деловања Завода на очувању животне средине.