Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ТНТ Зајечар 2016. године

Категорија: година 2013

tntz01Фестивал науке Тимочки Научни Торнадо –ТНТ одржан је 26.11.2016. г. у термину од 10-14х, у просторијама ОШ ,,Десанка Максимовић“ у Зајечару, под називом ,,Трагом човека до река“. Организатори фестивала били су: ОШ “Десанка Максимовић “ из Зајечара, Универзитет у Београду - Технички факултет у Бору, Техничка школа Бор, Друштво младих истраживача Бор и Фондација “Др Берислав Ристић Берко”, а покровитељ Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС.
Отварању фестивала претходило је извођење представе која носи назив ,,Знамо шта је Х2О” 25.11.2016. године, у просторијама Музичке школе у Зајечару.
На фестивалу науке у Зајечару, ове године, стављен је акценат на тематску целину - заштита и очување воде - па отуда и назив ,,Трагом човека до река”. Фестивал је својим присуством подржао велики број јавних институција и школа. Ове године фестивал је обогаћен експериментима које су изводили гости из Румуније и Бугарске. Завод за јавно здравље ,,Тимок” Зајечар такође је узео учешће приказом дела својих свакодневних активности. Заинтересовани посетиоци штанда Завода могли су да се упознају са поступком рада у Заводу. Поред демонстрације мерења резидуалног хлора у води за пиће користећи се двема методама на на хлор-компараторима, приказан је и начин правилног транспорта узорака воде у хладњацима са расхладним системом за одржавање константно ниске температуре узорка унутар хладњака. Приказан је начин мерења температуре узорка и значај праћења температуре у хладњаку током транспорта. Вршено је упознавање заинтересованих са начином преношења хепатитиса А. На штанду је било изложено лабораторијско посуђе које се користи у хемијским лабораторијама приликом свакодневног рада. Најзаинтересованијим посетиоцима дељени су беџеви и хемијске оловке са знаком Завода. Поред ових награда подељен је И велики број штампаног материјала.

 

tntz02 tntz03


У знак захвалности за учешће на фестивалу и допринос развоју науке, Завод за јавно здравље ,,Тимок” Зајечар добио је Захвалницу од организатора.