Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ВАКЦИНАЦИЈА (имунизација) против ГРИПА у сезони 2016/2017.г. на територији Борског и Зајечарског округа

Категорија: година 2013

Вакцинација против ГРИПА се нарочито препоручује:

- особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом итд.
- особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност.
- препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, код лица запослених у јавним службама које су у високом ризику да оболе од грипа.
Имајући у виду податке добијене након анализе пандемије грипа А H1N1 у сезони 2009/2010. сезонска тровалентна вакцина се препоручује свакој особи старијој од 6 месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, без обзира на претходни вакцинални статус против грипа, које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање након пандемије А H1N1, са могућим компликацијама и тежом клиничком сликом. Примена код трудница се разматра од другог триместра трудноће уз консултацију надлежног гинеколога, док се онима које су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа препоручује вакцинација, без обзира на стадијум трудноће уз консултацију надлежног гинеколога.

ВАКЦИНАЦИЈА (имунизација) против ГРИПА у сезони 2016/2017.г. на територији Борског и Зајечарског округа

Упутство за Vaxigrip

_________________________________________________________________________________