Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Брза процена квалитета воде за пиће у руралним срединама 2015

Категорија: година 2013

sv1501

Дана 25.11.2015. одржан је састанак у Сали ЗЗЈЗ “Тимок” Зајечар, на тему “Брза процена квалитета воде за пиће у руралним срединама”. Састанку су присуствовали представници Градских управа и Јавних комуналних предузећа из Борског и Зајечарског округа, републичка санитарна инспекција. Предавачи на састанку су биле др мед. Драгана Јовановић, спец. хигијене, ИЈЗ Србије “др Милан Јовановић-Батут” из Београда И др мед. Дијана Миљковић, спец. хигијене ЗЈЗ “Тимок” Зајечар.
Директорка Завода Слађана Ристић, је отворила скуп и поздравила присутне и најавила тему скупа: Имлементација протокола о води и здрављу. Потом је др Драгана Јовановић је одржала презентацију на тему: ''Приступ здравствено исправној води за пиће и адекватним санитарним условима за свако дете, Протокол о води и здравлју као инструмент имплементације''.

У оквиру презентације др Драгана Јовановић осврнула се на националне циљеве, донешене на основу Протокола о води, и најавила пројекат у сарадњи са СЗО “Брза процена квалитета воде за пиће у руралним срединама”. Пројекат би требао да се спроведе у свим руралним срединама у Србији како би се стекао увид у квалитет воде за пиће. Испитивање ових вода би вршили лабораторије мреже Завода за јавно здравље, али је потребно пронаћи извор финансирања за ове анализе. Обзиром да су локалне самоуправе задужене за обезбеђење здравствено исправне воде за пиће, логично је да оне и финансирају ова испитивања, због чега су и позвани представници локалних самоуправа, као и представници јавних водовода, од којих се очекује евентуално преузимање и газдовање над сеоским водоводима. Потом је др Дијана Миљковић изнела, путем презентације, статистичке податке о свим испитиваним сеоским водама у 2014.години у борском и зајечарском округу. Констатовано је да осим општине Кладово, где постоји редовно испитивање сеоских вода у ниједној општини не постоји устаљен мониторинг ових вода.
Затим је отпочела дискусија, на којој су представници јавних водовода изнели своје мишљење о припајању сеоских водовода, као и о финансирању испитивања сеоских вода. Закључено је следеће:
- У сеоским срединама на територији борског и зајечарског округа не постоји редован мониторинг воде за пиће из локалних водовода, осим у општини Кладово. Спорадично се контролишу сеоски водоводи у општинама Неготин и Бор, док се у општинама Књажевац, Бољевац и Зајечар сеоске воде контролишу по појединачним захтевима, и уколико дође до ванрендних ситуација.
- Осим председника општине Кладово, састанку није присуствовао ни један други председник општине, иако су били позвани. Биле су и две представнице општинске управе Бољевац и Зајечар,из Одељења за животну средину, међутим константовано је да у еколошке програме у општинама не улази испитивање сеоских водовода, и да је требало да буду присутни представници градских управа из других одељења која се баве овом тематиком.
- Представници свих присутних водовода били су сагласни у томе да преузимање и одржавање сеоских водовода мора бити плански и систематски одрађено. Наиме, већина сеоских водовода је у лошем стању, неки немају ни пројектне документације, треба извршити санацију многих водовода, а неки су намењени само за десетак становника, као што је случај у појединим селима општине Књажевац. За јавна преузећа је финансијски и кадровски немогуће тек тако да преузму и буду одговорни за сеоске водоводе, што се показало и у пракси лоше, како је изнео директор ЈКП “Услуга” Бољевац која је морала да преузме један сеоски водовод, који је био у лошем стању, а за који ЈКП “Услуга” нема средства да санира.
- Договорено је да се закључци са састанка проследе свим општинама, како би били упознати са ставом јавних водовода у региону.

.