Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Март - месец борбе против рака - Превенција малигних тумора

Категорија: година 2013

Епидемиолошке карактеристике малигних тумора на територији Зајечарског и Борског округа

У нашој земљи, после болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања. У току 2012 год. број новодијагностикованих случајева малигних тумора је био око 36500, а скоро 21300 особа је умрло од рака.
Број новооболелих од малигних тумора у 2012 год. на територији Зајечарског и Борског округа је 1351, од тога на територији Борског округа је регостровано 735 особа, а у Зајечарском округу број је нешто мањи и износи 616 новооболелих.


Од укупног броја оболелих, број мушкараца је већи у односу на број жена: 703 мушкараца и 648 жена.
Водеће локализације у оболевању од малигних тумора мушкараца, на нашој територији су: карцином плућа простате, колона и ректума, а код жена то су карцином дојке, колона и ректума, грлића материце и плућа.У односу на водеће локализације у оболевању од малигних тумора на територији Србије, практично нема одступања, када говоримо о оболевању од малигних тумора на нашем региону, осим код мушкараца код којих је карцином простате нешто заступљенији, па је по учесталости на другом месту, испред карцином колона и ректума.
У току 2012. године број умрлих од малигних болести на територији Борског округа је био 334, а на територији Зајечарског 310. Када говоримо о морталитету од малигних тумора, водеће локализације у 2012. години су идентичне оним код оболевања мушкараца, док код жена најчешћи узроци умирања од малигних тумора су: карцином дојке, колона и ректума и плућа.
Србија се сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи.

Све информације везане за превенцију малигних тумора могу се преузети са сајта Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.