Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Октобар месец правилне исхране 2018. године

posterIshrana2019011ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ „ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ“
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

МРЕЖА ИНСТИТУТА/ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

РAСПИСУЈУ КОНКУРС

за литерарни састав и ликовни рад
у оквиру кампање Октобар месец правилне исхране 2018. године и
обележавања 16. oктобра „Светског дана хране“ – на тему:

„Правилна исхрана – улагање у будућност”

Конкурс је намењен деци у предшколским установама и ученицима основних школа у Републици Србији. Формирање правилних навика у исхрани је важно од најранијег узраста, посебно када је реч о редовности оброка током дана, разноврсности и количинама намирница које се користе у исхрани, начину њихове производње, транспорта, чувања и припреме. Циљ конкурса да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему правилне исхране.
По три најбоља ликовна рада у категорији предшколски узраст и по три најбоља литерарна и ликовна рада у категорији ученика – узраст I–IV разред основне школе и V–VIII разред основне школе, предшколске установе и школе могу да доставе окружном заводу/институту за јавно здравље, Центру за промоцију здравља, са назнаком „ ЗА КОНКУРС – ОКТОБАР МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ”, до петка 26. октобра 2018. године. Ликовни радови би требало да буду урађени на папиру, у формату блока број 5.
Најбоље радове доставити Одсеку за промоцију здравља Завода за јавно здравље “Тимок”, Сремска 13, 19000 Зајечар како би се изабрао и промовисао најбољи дечји рад на тему Кампање који ће бити штампан у виду постера у 2019. години и дистрибуиран у домове здравља.

Октобар-месец правилне исхране “Умерено је довољно”

____________________________________________________________________________________________

стручни састанак на тему „ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У СЕЗОНИ 2018/2019“

grip1801

 

У свечаној сали ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар, дана 03.10.2018 године, одржан је стручни састанак на тему „ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У СЕЗОНИ 2018/2019“, у организацији ИЗЈЗ „др Милан Јовановић-Батут“ и ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар. Предавачи су били епидемиолози из ИЗЈЗ „Батут“, др Горанка Лончаревић и др Милена Каназир. Састанку су присуствовали здравствени радници запослени у вакциналним службама Домова здравља на територијама зајечарског и борског округа као и запослени у ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар. Предавање и дискусија учесника су завршени закључком и јединственим ставом да је:
ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА НАЈСИГУРНИЈИ И НАЈБЕЗБЕДНИЈИ ВИД ИНДИВИДУАЛНЕ И КОЛЕКТИВНЕ ЗАШТИТЕ ОД ГРИПА!!!

Више о грипу.

 

Опширније: стручни састанак на тему „ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У СЕЗОНИ 2018/2019“

У оквиру Дечије недеље одржано предавање о значају здраве школске ужине и правилној исхрани ђака

predavanje ishrana roditelji 2018

 

У оквиру Дечије недеље одржано предавање о значају здраве школске ужине и правилној исхрани ђака.

Више

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________

ВОЋЕ И ПОВРЋЕ У УЛОЗИ ЗДРАВЉА

vp2018

 

Воће и поврће може да се једе било сирово или кувано и има важну улогу у људској исхрани. Оно углавном има низак садржај масноћа и угљених хидрата и богато је витаминима, минералима и дијететским влакнима.
Ова група намирница превасходно има заштитну улогу у организму човека a уједно, због садржаја воћних шећера, представља и погодан извор енергије, стога има велики значај за људско здравље.

Више

 

 

 

______________________________________________________________________________________________

Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране „Правилна исхрана – улагање у будућност”

posterIshrana2019011Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност”са фокусом на смањење броја гладних у свету.
После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.
Кључне чињенице:
• Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Вецћина њих живи и зависи од пољопривреде.
• Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.
• 45% смртности одојчади се односи на потхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено, гојазност деце у порасту у свим регијама.
• 1,9 милијарди људи - више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине. Од овог броја, 600 милиона је гојазно, а гојазност одраслих су свету убрзано расте.
• 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.
• Трошкови потхрањености у светској економији износе 3,5 трилиона долара годишње.
• ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050 године, како би се обезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.
• Велики број гладних широм света, 489 милиона, од којих 75 процената чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима и конфликтима.
• Климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.
• Трећина хране која се произведе широм света се изгуби или узалудно потроши. Трошкови бачене хране су око 2,6 трилиона долара годишње, укључујући 700 милијарди еура трошкова за животну средину и 900 милијарди долара социјалних трошкова.
Зато је Светски дан хране и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја - без гладних до 2030. године.
Кључне поруке Светског дана хране 2018. године:
1. Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.
2. Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.
3. Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.
4. Стварање услова за одрживи пољопривредни развој како би се обезбедили услови за повратак расељених лица.

Опширније: Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране „Правилна исхрана – улагање у будућност”