Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан сећања на преминуле од сиде 2014.

Центар за превенцију и контролу болести

Светски дан сећања на преминуле од сиде 2014.

Сећање на преминуле од AIDS –a (сиде) ( International AIDS Candleght Memorial) је једна од најстаријих и највећих кампања која има за циљ подизање свести у вези HIV-а и AIDS на глобалном нивоу. Ове године се у свету 18.05.2014. обележава 31. кампања посвећена сећању на преминуле од сиде, у више од стотину земаља, под слоганом „Let's keep the light on HIV".
У нашој земљи се меморијал сећања на преминуле од сиде обележава једанаести пут у око 30 градова широм Србије. Слоган овогодишње кампање је „ДА НЕ ОДУСТАНЕМО".


Циљ ове кампање је одавање почасти преминулима од сиде, промовисање здравих стилова живота, препознавање и смањење ризичног понашања, промоција значаја правовременог тестирања на HIV праћеног саветовањем и стварање неосуђујућег окружења за особе инфициране HIV-ом (окружење без стигме и дискриминације).
Зајечар је један од градова у коме се обележава кампања сећања на преминуле од сиде. У организацији Завода за јавно здравље „Тимок" Зајечар (Центар за превенцију и контролу болести и Одељење за промоцију здравља), Тимочког омладинског центра (ТОЦ) и омладине Јазаса дана 18.05.2014. са почетком у 19 часова на градском тргу у центру Зајечара одржаће се улична манифестација, паљењем свећа у знак сећања на преминуле од сиде. Том приликом ће грађанима осим корисних савета, бити дељен и едукативни материјал.
Према подацима Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут" од 1984. до краја 2013.године у Републици Србији је регистрована 3001 особа инфицирана HIV-ом, од којих су 1692 особе оболеле од сиде (AIDS-a), док је 1159 особа инфицираних HIV-ом умрло.
Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок" Зајечар, на територији борског и зајечарског округа, од 1988. до 1.маја 2014.године је регистровано 59 особа инфицираних HIV-ом, од којих су 40 особа оболеле од сиде (AIDS-a), док је 18 особа инфицираних HIV-ом умрло. Од почетка 2014.године регистрована је једна HIV позитивна особа.
У склопу ЗЈЗ „Тимок" Зајечар постоји Саветовалиште за добровољно, поверљиво, саветовање и тестирање (ДПСТ саветовалиште) у коме особе могу добити корисне информације везане за HIV и друге полно преносиве болести, као и да се потпуно анонимно тестирају на HIV. Тестирање је анонимно, поверљиво и бесплатно. Радно време саветовалишта је сваког радног дана од 08-12 часова.

Светски дан сећања на преминуле од AIDS-а, 18. мај 2014. године