Free Joomla Templates by FatCow Coupon

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ 10. мај 2014. године

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ 10. мај 2014. године
Светска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања дана 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обележавање међународног дана физичке активности. Тај дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља", а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења. Циљна група је целокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, верске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.


Физичка неактивност уз неправилну исхрану представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче и на неправилан развој тела и настанак деформитета.
У свету је приближно 31% особа старијих од 15. година недовољно физички активно.
Према подацима из истраживања здравља становништва Србије у 2006. години више од две трећине одраслог становништва у Србији је физички неактивно (67,7%). Проценат одраслих становника који је вежбао више од три пута недељно износио је 25,5%, што је значајно повећање у односу на 2000. годину када је тај проценат био 13,7%. У 2006. години 31,1% запослених у Србији се бавило седентерним типом посла, за разлику од 2000. године када је тај проценат износио 25,2%.
Према резултатима аналитичке студије здравља становника Србије Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", код ученика основних школа присутан је тренд смањења броја деце са деформацијом стопала са 16,8% у 1997. на 13,9% у 2007. години, али и да је забележен пораст броја деце са деформитетима кичменог стуба са 8,8% у 1997. на 10,2% у 2007. години. Исти тренд се појавује и код ученика средњих школа где је присутно смањење броја деце са деформацијом стопала са 10,0% у 1997. на 8,4% у 2007. години, а пораст броја деце са деформитетима кичменог стуба са 12,4% у 1997. на 17,5% у 2007. години.
Сваке године, 10. маја, обележава се Међународни дан физичке активности којим се подстиче и промовише физичка активност. Обележавање Међународног дана физичке активности омогућава подизање свести јавности о предностима физичке активности у превенцији болести.
"Кретањем до здравља" се односи на спровођење умерених физичких активности било које врсте које може да обавља појединац да би унапредио своје здравље.
Поред тога, односи се и на то како појединци, заједнице и нације могу да промовишу своје здравље и благостање кроз здраве стилове живота.
Циљеви овогодишње кампање су:
• Подизање свести становништва о предностима физичке активности у превенцији незаразних болести;
• Истицање користи физичке активности за здравље кроз примере добре праксе
• Усмеравање пажње на становништво и давање смерница како да се физичка активност реализује у слободно време, на радном месту, у школи, кући.
• Промовисање здравих стилова живота као што су правилна исхрана, смањење насиља, престанак пушења и смањење изложености дуванском диму, смањење стреса и друштвене изолације.
Физичка активност
Редовно вежбање, као што су ходање, вожња бицикла, плес не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Учествовање у физичким активностима повећава могућност дружења и ствара осећај припадности заједници.
Активности у сваком животном добу су значајне, али је физичка активност посебно важна за здрав развој деце и младих и може да направи значајну разлику у здравствено мстању старијих особа. Физичка неактивност је један од водећих фактора ризика за здравље и процењује се да милион смртних случајева годишње у европском региону СЗО се деси због физичке неактивности.