Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ПОЧЕЛА СЕЗОНА МЕРЕЊА АЛЕРГЕНОГ ПОЛЕНА

polen2001Квалитативно и квантитативно одређивање алергеног полена у ваздуху у Државној мрежи за праћење квалитета ваздуха почело је 3.2.2020.год. Завод за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару започео је сезону мерења на територији Општине Сокобања. Ово је једно од мерних места у Државној мрежи, успостављено 2015. год.
Концентрација алергених полена у ваздуху мери се више од 20 година у Европи уређајима тзв. "клопкама" за полен. Једно мерно место репрезентује територију од 30 до 50 км у пречнику, у зависности од орографије терена. Данас, у земљама Европске уније постоје веома разгранате мреже станица за праћење концентрације полена.

Временски период током којег се врши континуирано узимање узорака дефинисано је од стране Међународног удружења за аеробиологију (IAA). У климатским условима наше земље овај период започиње око 1. фебруара (време почетка цветања леске и јове) и траје до првих дана новембра (завршетак цветања пелина и амброзије). Почетак и завршетак полинације могу из године у годину знатно да колебају, зависно од временских прилика.

Данас се врши идентификација полена за 24 биљне врсте (леска, јова, тисе и чемпреси, брест, топола, јавор, врба, јасен, бреза, граб, платан, орах, храст, бор, конопља траве, липа, боквица, киселица, коприве, штирови, пелин, амброзија).


Аерополен се сакупља континуираном волуметријском методом (Hirst, 1952) Након квалитативног и квантитативног прегледа аерополена резултати су изражени као концентрације (број поленових зрна у m3 ваздуха).

Мерења обухватају три сезоне цветања:
- Сезона цветања дрвећа почиње почетком цветања леске и јове и траје од фебруара до почетка маја;
- Сезона цветања трава траје од маја до друге декаде јула. Поред трава овај период карактерише период цветања борова и липе;
- Сезона цветања корова траје од друге половине јула до новембра месеца. Најзначајнији алерген у сезони цветања корова је амброзија.

Негативан утицај на здравље људи, који изазива полен појединих биљних врста, сврстава ове честице у природне загађиваче ваздуха. Полен биљака је за човека један од најзначајнијих алергена у ваздуху. Поленова зрна код више од 20% људске популације (сваки пети човек) изазивају алергијске реакције (бронхитис, коњуктивитис, дерматитис, поленска кијавица), док у случају дуготрајног и вишегодишњег излагања високим концентрацијама један део људске популације оболева од хроничног бронхитиса и бронхијалне астме. Концентрација полена биљака у ваздуху зависи од низа фактора који владају у природним стаништима и урбаним срединама. Веома је важно познавање временске и просторне дистрибуције, као и врсте алергеног полена, како би се стање пратило и извештавало о стању полена. Ови подаци су намењени: превенцији код сензибилних особа, као помоћ у ефикаснијем лечењу пацијената у здравственим институцијама, побољшању рада комуналних и урбанистичких служби на уништавању трава и корова који су узрочници алергијских болести, бољем сагледавању потребе увођења законске регулативе, укључивању у међународну сарадњу, јер су проблеми аерополена не само локалног него и глобалног карактера.
Симптоми алергије на полен се разликују од особе до особе. Код неких се јављају само благи симптоми који се појаве и нестану, док други могу бити погођени озбиљним симптомима који су присутни сваког дана током сезоне поленисања:
- Уобичајени симптоми: цурење из носа и свраб из носа, запушен нос, кијање, сузење и црвенило очију праћено сврабом и свраб у грлу, црвенило коже. У неким случајевима јављају се само назални симптоми, док се у неким јављају само симптоми у очима или на кожи.
- Мање уобичајени симптоми: губитак чула мириса, знојење, главобоља, раздражљивост.
- Симптоми астме: тешко дисање, остајање без даха, који могу да се погоршају уколико већ имате астму. Неке особе имају симптоме астме само током сезоне одређеног алергеног полена.
Код неких особа симптоми могу бити толико тешки да утичу на спавање, рад на послу или у школи.
Емисија алергеног полена је повољниja при већој температури ваздуха, нижој влажности ваздуха и ветровитом времену. Да би се добила комлетна слика кретања алергеног полена у Тимочкој Крајини, потребно је започети мониторинг у свим општинама. На тај начин, добили би смо комплетну слику о разноврсности биљног света који продукује алергени полен у ваздуху. Важно је утврдити који су алергени полени присутни и у којој концентрацији, да би алергичне особе на време кренуле са својим медикаментним терапијама, а самим тим ускладили своја кретања и побољшали квалитет живота.