Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Тимочки научни торнадо

tnt1901

У суботу 02.11.2019. у ОШ " 3. октобар " у Бору и Зајечару 30.11.2019. у ОШ " Десанка Максимовић " одржан је фестивал науке "Тимочки научни торнадо" под слоганима
„Све је могуће…Чуда су свуда“ и
„Замисли све чуда свуда”,
Организатори Фестивала науке били су Друштво младих истраживача Бор, УГ „Village“ Бор, Технички факултет Бор, ОШ " 3.октобар " а пордшку целокупном пројекту “ТНТ 2019“ пружио је град Бор.
Фестивал науке „Тимочки научни торнадо“, под слоганом „Замисли све чуда свуда”, одржан је и у Основној школи „Десанка Максимовић“ у Зајечару где су организатори били Друштво младих истраживача, УГ „Village“ Бор и ОШ „Десанка Максимовић“ Зајечар под покровитељством града Зајечара и Министарства заштите животне средине.
Циљ манифестације је да се природне науке приближе најмлађима као и да подстакне ученике и студенте да се баве науком и да промовишу научна открића.
На фестивалу, Друштво младих истраживача у сарадњи са партнерима и институцијама и ове године организује традиционалну манифестацију Фестивал науке поводом обележавања Светског дана науке за мир и одрживи развој у програму Еколошких дана Бора 2019.
Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар је и ове године, већ традиционално, узео учешће представљајући део својих делатности приказом изложеног лабораторијског посуђа које се користи у хемијским лабораторијама, приказан је принцип рада опреме, магнетне мешалице, кроз извођење огледа „Вртлог у чаши“. Демонстриран је поступак рада апарата за мерења буке у животној средини и анализа добијених података са терена преточених у коначни извештај. У просторији школе изведена је теренска метода одређивање резидуалног хлора у води за пиће, приказан је рад апарата за узорковање и одређивање квалитета ваздуха у животној средини и симулирано узимање узорака са површине методом бриса којим се доказује санитарно хигијенско стање у датом тренутку. Поред наведеног, посетиоци су могли изблиза, погледом кроз микроскоп, да виде алергени полен Амбројзије на штанду Завода и чују како се треба заштитити у данима са повећаном концентрацијом овог алергена у ваздуху.


На фестивалу је било различитих научних програма у циљу промовисања природних и техничких наука, усмеравања ка стручном опредељењу деце и младих, буђења интересовања за ове науке и представљања науке на занимљив и привлачан начин.
У знак захвалности за учешће на Фестивалу науке, Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар до

tnt1902

био је Захвалницу као установа која препознаје важност у подржавању и промоцији развоја науке међу младима.