Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе 22-29 новембар „Тестирај! Лечи! Спречи!“

 hiv19018Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе 22-29 новембар „Тестирај! Лечи! Спречи!“

Циљ обележавања Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе, а која се по седми пут обележава, је да се скрене пажња јавности на значај раног дијагностиковања и благовременог лечења ХИВ инфекције и вирусног хепатитиса Б и Ц . Врло је важно охрабрити особе, које су било када биле изложене неком ризику, да се тестирају. То је значајно, јер рано окривање инфекције и рано започињање терапије има много боље ефекте по пацијента, а уједно се и спречева даље ширење инфекције.
Пут ширења ових инфекција је:
- Сексуалним контактом без кондома,
- Преко заражене крви – контакт оштећене коже са зараженом крвљу ( најчешће употребом коришћеног прибора за убризгавање дроге),
- Са инфициране мајке, на дете (током трудноће, порођаја, дојења)
ХИВ је и даље велики јавноздравствени проблем, процењује се да је у Европи инфицирано овим вирусом 2,5 милиона људи, да петина њих не зна да је ХИВ позитивно , а да се чак половина тог укупног броја ХИВ позитивних дијагностикује касно, у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен. Све то условљава значајне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.


Према процени Светске здравствене организације у Европи живи око 15 милиона људи са хроничном хепатитис Б вирусном инфекцијом, а отприлике се процењује да је приближно том броју и број особа са хроничном инфекцијом вирусног Ц хепатитиса ( 1,5 % популације , тј. 14 милиона). Хронична инфекција вирусом хепатитиса Б и Ц може довести до озбиљних компликација, као што су цироза јетре и примарни карцином јетре код 20-30% пацијената. Сваке године у Европи 56000 људи умре од последица хроничног хепатитиса Б, а 112500 људи умре од последица нелеченог хроничног хепатитиса Ц, односно примарног карцинома јетре или цирозе.
У нашој земљи је крајем 2018. године 3000 особа живело са ХИВ-ом, од којих 400 није знало да је инфицирано овим вирусом.Код две трећине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција је дијагностикована кад је имунолошки систем већ био значајно нарушен, чак и кад нису имали симптоме и знаке болести, али када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а значајно већи.
На територији Зајечарског и Борског округа у периоду од 1988. године кад је регистрован први случај обољења од АИДС-а до данас регистровано је укупно 59 особа, а умрло 22 особе.У овој години, до средине новембра регистроване су 4 особе оболеле од АИДС-а.
Последњих година примена антиретровирусне терапије у лечењу оболелих од АИДС-а даје све боље резултате. Она омогућава дуготрајну контролу болести, тако што значајно смањује количину вируса у крви, а самим тим и инфективност оболелог, тј. могућност ширења инфекције. Резултати терапије су најбољи ако се започне у првих шест месеци од инфекције. Једино се тестирањем узорка крви може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно, не одузима много времена.
У Заводу за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, постоји Саветовалиште за ХИВ,тзв. „ ДПСТ“ (добровољно, поверљиво, саветовање и тестирање), где сваког радног дана од 8 до 13 часова, сви заинтересовани могу бесплатно и без упута, да се саветују и тестирају .