Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ОКТОБАР - МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

cancerdojka201901

 

Малигни тумори представљају, после болести срца и крвних судова, најчешћи узрок умирања како у свету тако и у нашој земљи. Према проценама Светске здравствене организације, данас преко 25 милиона људи у свету живи са раком. Сваке године у свету се региструје 11 милиона новооболелих, од чега око 60% у земљама у развоју, док 8 милиона људи умре од малигних болести.
Малигне туморе чини група од око 200 болести, различите етиологије, локализације и прогнозе.Учесталост оболевања од малигних тумора непрекидно расте, што је директна последица свеукупног старења наше популације, али и промена у навикама исхране, загађења човекове околине (пестициди, отпадне канцерогене материје, пушење, зрачење и сл.) као и у бољој дијагностици и препознаваању тих оболеља у ранијим стадијумима .Међутим расте и смртност од ових болести и чини скоро четвртину свих узрока смрти.
Најчешћа лоакализација тумора код оболелих мушкараца је малигни тумор плућа, потом дебелог црева ,па простате. Код оболелих жена је и даље најчешћи малигни тумор дојке, док су на другом и трећем месту по заступљености тумори дебелог црева и плућа.
Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији како у свету тако и у нашој земљи. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године. Према званичним подацима Регистра за рак број новооболелих случајева од карцинома дојке се кретао у посматраном периоду на нивоу Централне Србије од 2515 до 3293.

Број новооболелих случајева од карцинома дојке

grafc201901

 

 

Број умрлих од карцинома дојке

grafc201902

Број новооболелих жена од карцинома дојке у периоду од 2012 – 2016.год.на територији општине Зајечар се кретао од 31 (2012 год.) до 50 (2013.год.). У 2016.год. је регистровано 46 новооболелих жена .
За све малигне туморе, а пре свега за тумор дојке је поред превенције, деловањем на факторе ризика, врло битно и рано откривање тумора, јер уколико се открије у почетној фази болести прогноза је много боља. На територији општине Зајечар, од 2015. године врши се организовани скрининг прегледи дојки (мамографија) којем подлежу жене старости између 50 и 69 година старости.
Скрининг се ради у циклусима на две године. Врло је важно одазивати се на позив за скриниг прегледе.Када се рак дојке открије у раној фази болести, применом адекватне трерапије може се спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена.
Млађе жене ( старије од 20 година) треба да врше самопреглед дојки сваког месеца после менструације, а жене у менопаузи увек истог датума у месецу. Овај преглед се врши посматрањем и опипавањем.
Потребно је скинути се до појаса и испред огледала уз добро осветљење најпре са рукама на боку и потом са рукама подигнутим изнад главе посматратаи : промене у величини и облику, промене на површини дојке ( оток, улегнуће, осип, увучене брадавице, смежурана кожа тзв. „ кора од поморанџе „ ), необичан исцедак из брадавице.
Опипавање дојки је најбоље вршити у купатилу испод туша с подигнутом руком изнад главе прстима супротне руке.

Врше се кружни покрети у смеру казаљке на сату у смеру од споља ка брадавици, као и радијалним покретима од брадавице према периферији.

Врло је важно опипати и обе пазушне јаме.
Опипавање дојки може се вршити и у лежећем положају када руку савијену у лакту треба поставити изнад главе,а прстима супротне руке опипавати дојку већ описаним покретима.

 cancerdojka201902

Уколико се уочи : било какво задебљање у дојци или пазуху, промена у боји или изгледу дојке, брадавице, исцедак из брадавице, промена у величини дојке, као и ако се осети дуготрајан бол и напетост, а који нема везе са менструалним циклусом, неопходно је одмах се јавити лекару.
Карцином дојке може бити излечив у 80% случајева ако се открије у раној фази развоја односно када се још није проширио.