Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Обележен Светски дан животне средине-5.јун 2019

sdzz1901Сваког 5. јуна у свету се обележава Дан заштите животне средине. Различите манифестације и кампање у склопу овог празника имају циљ да скрену пажњу јавности на бројне еколошке проблеме и неопходност очувања животне средине.
Датум је одредила Генерална скупштина Уједињених нација зато што је управо 5. јуна 1972. године у Стокхолму била отворена Конференција о заштити животне средине. Догађају је присуствовало 113 земаља, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у сврху заштите животне средине. Програм заштите је назван UNEP (United Nations Environment Programme) – Програм заштите животне средине Уједињених нација.
Широм наше планете се на овај празник покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према животној средини.
Сваке године се за упоришно место прославе Светског дана заштите животне средине бира друга земља или град. Овогодишње обележавање Дана заштите животне средине протекло је с фокусом на загађење ваздуха. Чак 92 одсто човечанства не удише чист ваздух, а његов лош квалитет на годишњем нивоу изазове 7 милиона превремених смрти. С обзиром на то да ваздух представља једну од наших основних потреба, Кина је као домаћин ове године, заједно са свим осталим учесницима, позвала владе, индустрије, заједнице и појединце да учине заокрет ка обновљивој енергији и да употребом напредних „зелених“ технологија прочисте ваздух и своја плућа.

sdzz1902Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар је 7.јуна 2019. године обележио Светски дан заштите животне средине под слоганом „Загађење ваздуха“. У сарадњи са Тимочким омладинским центром и Црвеним крстом Зајечар на централној манифестацији у простору за ПОМАК Тимочког омладинског центра окупили смо зајечарске средњошколце. Поред дружења и размене искустава, организован је квиз и радионица под називом „Научи да заштитиш планету“. На тај начин је на врло креативан и занимљив начин, проверено знање средњошколаца о екологији и заштити животне средине. Радионицом смо дошли до заједничких закључака шта можемо и шта планирамо да урадимо како би подигли еколошку свест у нашем окружењу. Школа која је освојила највише бодова у квизу знања је Техничка школа из Зајечара, а награде су добили сви представници зајечарских средњих школа у виду садница које ће бити засађене на територији нашег града, и на тај начин утицати на повећање квалитета ваздуха у граду као и подизање еколошке свести становника града Зајечара. Манифестацију су пратиле екипе локалних медија „Tv Istok“, „Za Media“, „Zaječar Online“ i „TIMOKPRESS“.

 

 sdzz1903  sdzz1907
 sdzz1904  sdzz1905
 sdzz1906  sdzz1909
 sdzz1907  sdzz1908
 sdzz1911  sdzz1912