Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Обољења изазвана бактеријом Haemophilus influenzaе

Haemophilus1901Хемофилус инфлуенце je микроорганизам који се налази у слузокожи горњих дисајних путева као редован становник, као пролазна микрофлора, али и као проузроковач обољења са лакшом или тежом клиничком сликом, углавном код деце, ређе код одраслих. У превакциналној ери описиван је као један од водећих патогена за озбиљна обољења код деце као што је менингитис.
Микроскопски прегледом уочавају се грам негативни ситни бацили различите дужине. За свој раст захтевају специјалне услове који се у лабораторији обезбеђују коришћењем квалитетних бактериолошких подлога.
У овом роду има више врста, а највећи значај има Haemophilus influenzae , који je је патоген искључиво за људе. Ова бактерија се преноси капљичним путем, удисањем инфективних капи , носно-ждрелног или садржаја из ока. Могућ је индиректан начин преношења инфекције ако се користе заједнички убруси. Вероватноћа појаве обољења повећава се код деце од 2-3 године због слабијег имунитета. Код деце у прва 2 месеца обољења су ретка јер су деца заштићена мајчиним антителима.
Обољења која најчешће изазивају су: менингитис –запаљење меких можданица, најчешће код деце између 6 месеци и 2 године, запаљење средњег уха, запаљење синуса, упала слузокоже ока - коњуктивитис. У зависности од захваћеног органа или система , симптоми су различити . Обично се јавља секрет из носа, црвенило беоњача са гнојавом секрецијом из ока, до озбиљнијих манифестација са повишеном температуром и запаљењем меких можданица-менингитис. Уколико се не постави дијагноза на време , може дођи и до пробоја у крвоток, посебно код особа које имају оштећен имунитет.
У микробиолошкој лабораторији ЗЈЗ “Тимок“ врши се комплетна дијагностика, од узорковања до идентификације.
За бактериолошку дијагнозу се користи брис носа (назофарингелни брис), брис ока, испљувак, гној, крв, ликвор.
Обољења изазвана овим микроорганизмом лече се по резултату антибиограма (тест осетљивости на антимикробне лекове), у консултацији са лекаром.
Стопа смртности код нелечених менингитиса изаваних хемофилусом инфлуенце је била јако велика до појаве вакцине. Применом вакцине против овог узрочника смањен је број оболелих.

Haemophilus1902

______________________________________________________________________________________________