Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Обележен Национални дан без дуванског дима 31. јануар 2019.године

dd1901У Србији се 31. јануара сваке године обележава Национални дан без дуванског дима. Активности које се реализују у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима увек изнова упозоравају јавност на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих. Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета. Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике коме су они изложени у радном времену, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбедну радну средину.
У организацији ЗЗЈЗ “Тимок” Зајечар-Одсека за промоцију здравља, Превентивног центра-Дома здравља Зајечар и Црвеног крста обележен је Национални дан без дуванског дима 31.јануар 2019. године под слоганом ''Заштитимо се од дувана'' централном манифестацијом на градском тргу. Том приликом су грађани могли да добију савате о штетности дувана и дуванског дима. Манифестација је подразумевала замену цигарете за јабуку и подељен је здравствено-едукативан материјал (агитке, брошуре, постери). Манифестацију су пратиле ТВ екипе локалних мас медија Зајечар online, Ф-канал Зајечар, ТимокPress, дневни лист Тимок уз емитовање Тв прилога и радио емисија. Истог дана одржана су и гостовања на радију и телевизији Бор.
Током месеца јануара подељен је здравствено едукативни материјал, агитке и постери у основним и средњим школама на подручју зајечарског и борског округа и одржана су предавања на тему о штетности дуванског дима.


dd1902Такође, грађани су обавештени да Саветовалиште за одвикавање од пушења у Заводу за јавно здравље “Тимок” ради понедељком, средом и петком од 8 до 12 часова. Заинтересовани грађани се могу јавити сваког радног дана на број телефона 019/422-477 локал 124.
Основна делатност саветовалишта за одвикавање од пушења је стручна помоћ особама при остављању пушења. Активности саветовалишта за одвикавање од пушења дувана су превентивног и едукативног карактера о штетностима дувана и стручна подршка у остављању дувана (тест никотинске зависности, савети, разговор и подршка).

Циљеви саветовалишта су:
-смањење броја пушача
-едукација о здравим стиловима живота (предавања, трибине и учествовање у обележавању Националног и Светског дана борбе против пушења).

Основна идеја овог метода је остављање дувана и увођење здравих навика живота.
Рад саветовалишта одвија се кроз:
-индивидуални рад
-групни рад (предавања, радионице и трибине по школама као и петодневни план одвикавања од пушења).

dd1903Било да сте неми посматрач, пушач или непушач - за чија се права борите? Оних што се боре за вадух или оних што се боре за дим цигарете?

 

 

 

 

 

 

 

dd1904