Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Како родитељи да спрече своје дете да запали цигарету?

kako roditelji

 

Фондација Тајландска Промоција Здравља је осмислила и снимила рекламу у којој деца са цигаретом у руци прилазе одраслим пушачима на улици и траже упаљач. Шокирани пушачи их одбијају и наводе им разлоге зашто не би требало да пуше. Затим им иста та деца дају комад папира на којем пише „ Бринеш за мене, али зашто не и за себе?"
Оно што је позитивно и охрабрујуће, јесте да је свака одрасла особа која је учествовала у овом експерименту, након што је примила папир са поруком застала, размислила и потом бацила цигарету, а апсолутно ни једна особа није бацила добијену поруку.

Како родитељи да спрече своје дете да запали цигарету?

 

 

Млади људи широм света све раније почињу да пуше, негде између 11. и 13. године живота. Шта је то што их „вуче" ка цигарети?

-Родитељи пушачи. Битан су и веома чест фактор пушења код младих. Већи проценат међу младим пушачима је оних чији родитељи пуше. Они на тај начин усвајају ритуале и ситуације у којима се пали цигарета, тј. уче по моделу.
-Пушење је знак одраслости, а они желе да буду одрасли. Период адолесценције је период у којем изграђују свој идентитет, нису више деца, па кршењем родитељских забрана мисле да ће брже одрасти.
-Идентификација са друговима. Прву цигарету углавном понуди друг/другарица, а они који покушају да се одупру ризикују да буду неприхваћени или одбачени.
-Превазилажење личних проблема. Емпиријска истраживања су показала да млади који немају довољно самопоуздања или су несрећни, рањиви су и лако пристају да пробају цигарету и чешће пуше.

Шта онда родитељ да уради за своје дете?

-Ако сте пушач престаните да пушите и будите добар пример свом детету.

-Разговарајте са својим дететом о проблемима и бригама које га муче, будите блиски
и тако ће дете имати више поверења. Разговарајте о спорту, објасните детету да пушење веома смањује спортске способности.

-Разговарајте о лепоти и пољупцу. У овом периоду им је веома битан супротни пол. Објасните им да ће имати жуте зубе, непријатан задах, да ће им гардероба смрдети и да све то у једном тренутку може бити препрека пољупцу.
-Награда може бити јак подстицај. За новац који би потрошили на куповину цигарета купите им нешто што желе и воле.