Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар 2018 године “Сазнај свој статус”

hiv201802Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се обележава под слоганом “Сазнај свој статус”. Тим поводом сви заинтересовани могу бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ, у суботу 1. децембра, у Заводу за јавно здравље “Тимок“ у Зајечару, ул. Сремска 13, у периоду од 9 до14 часова.
Као и претходних година, на Светски дан борбе против ХИВ-а, желимо да скренемо пажњу на јавноздравствени значај ХИВ пандемије, подсетимо на значај превенције, раног откривања и лечења . СИДА или АИДС представља скраћеницу за синдром стечаног губитка имунитета (стечаног губитка способности имунолошке одбране). Ова појава представља касну клиничку фазу инфекције вирусом имунодефицијенције људи (ХИВ). Иминолошки систем је један од најзначајнијих система у нашем организму, јер је одговоран за борбу против инфекција и болести. Вирус ХИВ-а изазива пропадање имунолошког система разарајући његове ћелије. Последица тога је губитак способности одбране од било које друге инфекције. Од тренутка продора вируса ХИВ-а у организам до појаве првих симптома болести може да прође десетак, па и више година.У овом периоду је врло важно што раније урадити тест на ХИВ, јер једино тако може да се открије инфекција, а раном применом терапије може да се одложи клиничка манифестација саме болести. Такође, познавање ХИВ статуса, спречева се и даље ширење, па је значајно и за превенцију ове болести.
ХИВ се може пренети:
- Сексуалним контактом без кондома,
- Преко заражене крви – контакт оштећене коже са зараженом крвљу ( најчешће употребом коришћеног прибора за убризгавање дроге),
- Са мајке, инфициране ХИВ-ом, на дете (током трудноће, порођаја, дојења)

ХИВ се не може пренети: путем ваздуха, кијањем, кашљањем, руковањем, грљењем, љубљењем и другим уобичајеним контактима, преко предмета, коришћењем јавних тоалета, базена ...

Последњих година примена антиретровирусне терапије у лечењу оболелих од СИДЕ даје све боље резултате. Она омогућава дуготрајну контролу болести, тако што значајно смањује количину вируса у крви, а самим тим и инфективност оболелог, тј. могућност ширења инфекције. Резултати терапије су најбољи ако се започне у првих шест месеци од инфекције, па је зато и слоган овогодишње кампање САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС ! Свако тестирање треба да буде праћено и саветовањем. У Заводу за јавно здравље Тимок Зајечар, иначе постоји Саветовалиште за ХИВ, где сваког радног дана сви заинтересовани могу бесплатно да се тестирају на ХИВ.