Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Најчешћи проузроковач инфекција мокраћних путева - Еscerichia coli

escerichia1web801Бактерија ( Escherichia coli) Ешерихија коли припада породици Eнтеробактералес, односно бактеријама које насељавају дигестивни тракт здравих људи, али у одређеним ситуацијама када дође до пада одбрамбених снага организма, смањене отпорности, може бити проузроковач бројних обољења.
Најчешћа инфекција коју изазива, је инфекција мокраћних путева - циститис. Симптоми ове инфекције су бол у пределу бешике, бол и печење приликом мокрења, учестало мокрење и неретко присуство крви у урину. Мокраћа је замућена, непријатног мириса. Микробиолошком дијагностиком одређује се број бактерија у 1мл урина: ако је број бактерија већи од 100 000 ради се о сигурној инфекцији, од 10 000 - 100 000 вероватна , а ако је испод 10 000 нема значаја , ради се о контаминацији, односно лоше припремљеном узорку, али и о могућем паду бактерија након терапије. Јако је важно да се припреме 3 јутарња урина у 3 дана да бисмо пратили број присутних бактерија. Сам број нема значаја уколико не постоји корелација са клиничком сликом, односно симптомима, тегобама. Код беба или мале деце која још увек не могу да контролишу мокрење, узорке припремају родитељи који оперу дете топлом водом и сапуном, упију вишак течности папирним убрусом и након тога залепе стерилне кесице, које при првом мокрењу скидају и доносе у микробиолошку лабораторију.
Ова врста инфекције, обично има добру прогнозу уколико се на време крене са лечењем.
Поред тога, Ешерихија коли може бити узрок разних других обољења, нпр, путничке дијареје, инфекције слепог црева, инфекције жучне кесе до јако озбиљних стања као што је менингитис новорођенчади, сепса. У тим ситуацијама бактерију можемо наћи и у разним другим материјалима као што је крв, садржај рана или мождано спинална течност. Ова врста обољења има знатно тежу прогнозу.


За све остале манифестације инфекција изазваних овим бактеријама, неопходно је консултовати свог изабраног лекара који ће одлучити који су то узорци који треба да се испитају и како да се припреме.
escerichiaweb1802Како је ова бактерија редовни становник и животиња, она преко измета доспева у спољашну средину и може контаминирати тло, подземне воде па је неопходан надзор над објектима за водоснабдевање и животним намирницама.
У микробиолошкој лабораторији Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар могу се урадити испитивања свих врста узорака на присуство ове бактерије, било да се ради о хуманим (људским) узорцима или води, намирници, предметима за општу употребу.