Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Принципи правилне исхране

Здравствено-васпитна едукација запослених у ПУ Зајечар

puzajecar18ЗДРАВЉЕ је вероватно најдрагоценија вредност и најснажнија потреба сваке особе без обзира на пол, старост или ниво образовања. Пораст случајева гојазности међу децом и одраслим особама, довела је до тога да смо водећа нација по стопи умирања од кардиоваскуларних болести код особа старијих од 50 година, да је број оболелих од шећерне болести већи од 700000 и да висок крвни притисак има близу 2500000 људи! Иако су бројке алармантне, ова стања заправо се могу спречити и контролисати ако начинимо праве изборе.
Правилна исхрана је један од најважнијих чинилаца за очување и унапређење здравља. Постоје многи начини којима можемо да побољшамо квалитет наше исхране и тако сачувамо своје здравље. Пре свега, важно је да једемо редовно. Пожељно је да свакодневно имамо пет оброка-три главна оброка (доручак, ручак, вечера) и две ужине између оброка. Редовним уносом хране, телу обезбеђујемо потребну количину енергије, али и хранљиве материје за обављање свих функција.
Истраживања су показала да наша исхрана утиче не само на наше физичко здравље већ и на наш ниво стреса. Исхрана пуна масти, шећера и соли повећава ризик од болести као што су срчане болести, висок крвни притисак, рак, дијабетес. Када на ово додамо хроничан стрес, онда то представља дуплу опасност по наше здравље.

 

puzajecar118У уторак 31.07.2018.године у просторијама Независног синдиката полиције, Координационог центра Зајечар, одржано је предавање на тему “Принципи правилне исхране”. Свим присутним подељен је здравствено-едукативни материјал.
Узимајући у обзир свe аспекте и специфичности овог посла, запосленим у ПУ Зајечар изложено је више тематских области:

– правилна исхрана чувар нашег здравља
– водич за куповину намирница
– како се чувају поједине врсте намирница
– како треба да изгледа јеловник за један дан
– кретањем до здравља
– шта је високи крви притисак, хипертензија
– холестерол, триглицериди
– дијабетес
– редукција телесне тежине
Одржано предавање је само један од начина да се припадници ПУ Зајечар упознају са принципима правилне исхране и мотивишу, како би даљу сарадњу наставили кроз индивидуалне посете саветовалишту за правилну исхрану.

puzajecar218