Free Joomla Templates by FatCow Coupon

VIII европска недеља превенција рака грлића материце 19 – 25. јануар 2014. године

grlicMaterice122013

 

 

VIII европска недеља превенција рака грлића материце 19 – 25. јануар 2014. године
Уз вашу помоћ, готово сваки случај рака грлића материце може бити спречен!

 

 

Програм организованог скрининга рака грлића материце спроводи се на територији Републике Србије од 2012. године. Програмом је дефинисано спровођење здравствене заштите и активности на унапређењу здравља, смањењу смртности од рака грлића материце и побољшању квалитета живота жена Србије.
Недеља превенције рака грлића материце треба да унапреди спровођење програма организованог скрининга рака у нашој земљи (www.skriningsrbija.rs).
Током Недеље превенције у више од 30 земаља Европе истовремено се одвијају бројне активности:

  • дистрибуција едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,
  • организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама,
  • организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесценткиње у средњим школама,
  • одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима,
  • јавне манифестације, наступи на медијима, и слично
  • онлине дискусије на тему превенције грлића материце.

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 2007. године и кампање су усмерене на три циљне групе:

 

  • Општу популацију, јер људи морају да знају предности коришћења расположивих превентивних програма
  • Здравствене раднике који морају да располажу тачним информацијама о скрининг програмима и програмима ХПВ вакцинације, како би могли да подстакну своје пацијенте да користе ове услуге и пруже одговоре на њихова питања, и
  • Политичаре и лидере који треба да располажу информацијама о предностима коришћења превентивних програма како би разумели њихов значај.

Значајне активности које се обављају током ове недеље су подела брошева „Бисер мудрости". Брошеви, као симбол преношења знања, током недеље се деле не само женама већ и свима онима који подржавају борбу против рака грлића материце. До данас, преко 1,5 милион Бисера мудрости је дистрибуирано широм Европе и они су постали препознатљив симбол ове кампање (www.PearlofWisdom.eu).
Током прошлогодишње кампање, преко 5000 догађаја је одржано широм Европе. Ови догађаји су преносили огромну количину информација женама и адолесценткињама, помажући им да разумеју значај превенције рака врата/грлића матернице и да их мотивишу да користе све услуге тамо где су доступне. Уједно, ови догађаји подижу и свест међу бројним политичарима и помажу да се подигне приоритет у имплементацији програма превенције рака грлића материце у земљама где они нису тренутно доступни.

 

У Србији се у оквиру Недеље превенције рака грлића материце од почетка обележавања организује велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.

 

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја раног откривања рака грлића материце у Србији и мобилисати све друштвене снаге за превенцију рака грлића материце.

 

Уз вашу помоћ, готово сваки случај рака грлића материце може бити спречен!

 

Придружите се кампањи!

 

Помозите да се подигне свест о превенцији рака грлића материце.
http://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-grlica-materice/
Извор: www.ecca.info