Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан вода 2018. године „Одговор се налази у природи“

sdv1801Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом 1992. године у Рио де Жанеиру одредила 22. март као Светски дан вода, а обележава се од 1993. године. Све земље су позване да тај дан посвете примени препорука УН и предузму конкретне кораке и активности у складу са својим националним интересима. Сваке године, ентитет који координира радом Уједињених нација о води и санитацији поставља тему за Светски дан вода која одговара садашњем или будућем изазову.
Данас има преко 663 милиона људи који живе без сигурног снабдевања водом, који проводе сате пешачећи до удаљених извора воде, суочавајући се са здравственим последицама коришћења загађене воде.

 

sdv1802До 2050. године скоро 70% светске популације живеће у градовима, за разлику од досадашњих 50%. Тренутно већина градова у земљама у развоју нема адекватну инфраструктуру и средства за ефикасно и одрживо управљање отпадним водамa.
Трошкови управљања отпадним водама нису мали, али их увелико оправдава проистекла добробит за људско здравље, економски развој и очување животне средине, као и обезбеђење нових пословних могућности, првенствено у области заштите животне средине.
Како ми можемо да допринесемо прослави овогодишњег Светског дана вода?
Оно што свако од нас може да учини је, да, штедећи воду са славина, смањи количину настале отпадне воде и тиме допринесе очувању животне средине и здравља људи.
Дан воде сваке године обележава се новим слоганом, а овогодишњи слоган je „ОДГОВОР СЕ НАЛАЗИ У ПРИРОДИ“.
Постављањем питања: како спречити загађење воде, односно, како спречити поплаве или сушу, намеће се одговор да је то у великој мери одговорност људи. Антропогена свест према природи кључни је фактор у спречавању загађења и заштити природног окружења.
Генерална скупштина Уједињених нација је у децембру 2016. године једногласно усвојила Резолуцију "Међународна декада (2018-2028) за акцију - вода за одрживи развој", чиме се додатно ојачава фокус свих учесника о значењу воде као елемента без којег не постоји живот. Посебно треба скренути пажњу на очување водних ресурса и доступност воде за пиће свим становницима наше планете.
Овогодишњи мото означава правац који треба да следимо и искористимо природу и њену законитост као могуће решење за многе проблеме везане за воду у најширем смислу.
Очување шума, мочвара, река и њихових корита, односно спровођење идеје "зелена инфраструктура", којом желимо да сачувамо мрежу природних, полу-природних и зелених површина, битан је фактор за јачање екосистема.

sdv1803

 

 

 

Kористимо природу као решење!