Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Здравље није све, али без здравља све је ништа

cigareta

 

„Здравље није све, али без здравља све је ништа"
А. Шопенхауер

Искористите почетак нове године да обрадујете свој организам, ојачате вољу и оплемените дух остављањем цигарета.

 

 

 

Здравље народа света је веома угрожено, јер је човекова средина (вода, ваздух, земља) затрована између осталог и дуванским димом које штетно утиче како на пушаче тако и на лица око њега. Живот значи дисати, удисати што чистији ваздух, а то управо цигарета онемогућава. О здрављу се мало размишља у прва два периода живота (детињство и младост) па и до половине зрелог животног доба и због тога се увек изнова треба освртати на мудру Шопенхауерову мисао.
У свету постоји око 1,2 милијарди пушача оба пола и свих узраста. Пушење је болест савременог света, шири се у неразвијеним земљама и земљама у развоју, а смањује у земљама запада захваљујући спровођењу националних програма против пушења. У неразвијеним земљама има 73% пушача, док их у развијеним има знатно мање око 27%. Поражавајућа је чињеница да се најстраственији пушачи управо налазе на Балканском полуострву (између 30 и 40 одсто одраслих зависно је од никотина) који се још назива и „рај за пушаче". А Србија је на другом месту у Европи по броју пушача.

Зашто људи пуше? Сваки пушач има свој лични разлог. Узроци јесу многобројни, али нико не почиње да пуши јер осећа телесну потребу за цигаретом, као што је осећа за храном и водом. Заправо разлози су више друштвене природе. Родитељ је први пример, и ако је пушач, он ненамерно усмерава своје дете ка цигарети. Шта је то што пушачу омогућава задовољство док у руци држи цигарету? У основи свега је зависност, како психичка тако и физичка, јер никотин ствара снажну физичку зависност, а хемијски процеси у мозгу имају главну улогу у стварању зависности. Психичка зависност подразумева задовољство и ритуале који су нераскидиво повезани са пушењем, као што су пијење кафе, алкохола, вожња аутомобила, гледање ТВ-а, пословни састанци. А када се једном утврди шема пушења она се редовно понавља из дана у дан. Разлози због којих људи не би требало да пуше су многобројни и сви пушачи их врло добро знају. Уместо тога група психијатара је одлучила да проучава разлоге због којих пушач наставља да пуши упркос свеукупној штетности дувана. По њима у основи свега је страх да пушач неће моћи да се суочи и избори са страсом који свакодневница носи, страх да неће више имати у чему да ужива, страх да се никада неће ослободити жеље за никотином.
Следствено томе оставити пушење значи победити себе и свој страх. Најбољи начин да се ослободите ове зависности јесте одједном уз подршку најближих особа и јаке одлуке о престанку пушења. Поред ове могућности имате још две: да постепено смањите број цигарета све док не престанете потпуно да пушите или да драстично смањите број попушених цигарета.

Пар савета ако желите одмах да престанете са пушењем (Д. Николић, 2007):

-Одлуку о престанку пушења донесите са драгом особом, то ће вам олакшати одлуку
-У почетку увек имајте код себе нешто за жвакање или сисање
-Отклоните из своје околине све што вас подсећа на пушење, као што су цигарете, шибице, пепељаре
-Уносите пуно течности да би испрали остатке никотина из организма. Треба узимати напитке са мало калорија нпр. вода, минерална вода, што више лимунаде...
-У почетку избегавајте пића која у вам изазивају жељу за пушењем нарочито алкохол. Пијте чај ако сте палили цигарету уз кафу и обратно пијте кафу ако сте пушили уз чај.
-Пошто већина пушача користи цигарету да би испунила време своје неактивности или досаде, право је време да пронађете активност којом ћете испунити своје слободно време.
-Испланирајте унапред своје активности, нарочито у прво време одвикавања од пушења,
како бисте се њоме могли бавити у критичним ситуацијама.
-Крећите се што више, по могућству на свежем ваздуху, јер ће допринети вашем добром расположењу, поспешити крвоток и врло брзо допринети да се осећате одлично као непушач.

Искористите почетак нове године да обрадујете свој организам, ојачате вољу и оплемените дух остављањем цигарета.