Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ЗНАЧАЈ ГЉИВИЦА ИЗ РОДА КАНДИДА У ОРГАНИЗМУ ЉУДИ

gljivice1802Гљивице рода кандида су редовни становници дигестивног тракта и усне шупљине здравих људи (чак 40-60%), има их и у вулвовагиналном пределу. У одређеним ситуацијама, када дође до пада одбрамбених способности организма, може изазвати њихово прекомерно размножавање и обољење кандидијазис (кандидоза).
Кандидијаза се може јавити код особа оба пола и свих старосних група, као последица прекомерног размножавања, услед поремећаја метаболизма угљених хидрата у организму. Врло често настаје после прекомерне или дуготрајне употребе антибиотских препарата . Може се пренети директним контактом са зараженом особом (љубљењем, полним односом), индиректно преко контаминираних предмета (тоалетни прибор, постељина,...). Улазна места гљивица су оштећена слузокожа, оштећена кожа, нокти, затим вагина, пробавни тракт.
Микробиолошка дијагноза се поставља микроскопским прегледом размаза узетог сa захваћеног дела – усне шупљине, вагине, столице, препуцијума и других делова.
У микробиолошкој лабораторији материјал се засејава на подлоге за изолацију гљива, након чега се подвргава одређеним условима и јасно дефинисаној температури (37⁰ C, 24-48 h). Колоније су округле, беле, сјајне и миришу на квасац.

Микроскопска потврда може бити директно из материјала или са културе.

gljivice1801

Кандидијаза је најчешће локалног, а може бити и системског карактера,тј може захватити цео организам .
Инфекције локалног карактера су оне које захватају ограничене регије :инфекције коже предела који се тару нпр прегиби пазуха, ануса,пупка, регије између прстију, инфекције ноктију,инфекције ува, језика и усне шупљине. На тим местима јавља се ограничено црвенило, перутање, свраб, а у усној шупљини бол и беличасте наслаге. Повећани број гљивица у дигестивном тракту може изазвати мучнину, бол у трбуху или убрзано пражњење црева. Присуство ових микроорганизама у гениталном тракту жене карактерише се сврабом, и појавом беличастог сирастог секрета. Овакав налаз је често присутан код трудница.
Системска обољења су озбиљна стања и углавном се јављају код особа са нарушеном одбрамбеном способношћу, код оболелих од туберкулозе, хумане имунодефицијенције, оболелих од дијабетеса. Уколико се на време не предузме одговарајућа терапија могу имати нежељени исход.
Стања и болести који у већини случајева могу да изазову кандидијазу су трудноћа, гојазност, дијабетес. Када се јаве проблеми који могу упућивати да се ради о присуству гљивица, обратите се свом изабраном лекару који ће дати предлог коју врсту анализе треба да урадите. Узорковање и микробиолошка дијагностика се спроводи у просторијама ЗЈЗ“Тимок“ у Зајечару. Терапија ових обољења подразумева одговарајући хигијенско - дијететски режим и примену препарата за лечење гљивичних обољења.

 

 

gljivice1803   gljivice1804