Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Октобар - месец правилне исхране “Храни се правилно и буди здрав“

Октобар - месец правилне исхране “Храни се правилно и буди здрав“

oktobarHrana17У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. године, а током октобра се спроводи кампања „Месец правилне исхране“, у оквиру које се у сарадњи са предшколским установама, школама, локалном заједницом, стручним удружењима организују предавања, трибине, изложбе на тему правилна исхрана. Једна од најзначајнијих активности је наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему “Храни се правилно и буди здрав“.
Институт за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” и мрежа Института/Завода за јавно здравље у Републици Србији расписују конкурс за литерарни састав и ликовни рад у оквиру кампање Октобар месец правилне исхране 2017. године и обележавања 16. октобра „Светског дана хране” – на тему: „Храни се правилно и буди здрав”.
Конкурс је намењен деци у предшколским установама и ученицима основних школа у Републици Србији. Формирање правилних навика у исхрани је важно од најранијег узраста, посебно када је реч о редовности оброка током дана, разноврсности и количинама намирница које се користе у исхрани, начину њихове производње, транспорта, чувања и припреме. Циљ конкурса је да се подстакне здравственоваспитни рад у предшколским установама и основним школама на тему правилне исхране.
По три најбоља ликовна рада у категорији предшколски узраст и по три најбоља литерарна и ликовна рада у категорији ученика – узраст I-IV разред основне школе и V-VIII разред основне школе, предшколске установе и школе могу да доставе окружном заводу/институту за јавно здравље (Завод за јавно здравље “Тимок” Зајечар, Центар за промоцију здравља и Саветовалиште за правилну исхрану, Сремска 13, 19000 Зајечар), са назнаком „ЗА КОНКУРС – ОКТОБАР МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ”, до петка 6. октобра 2017. године. Ликовни радови би требало да буду урађени на папиру, у формату блока број 5.


Најбољи радови на нивоу округа биће достављени Центру за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” до 13. октобра 2017. године како би се изабрао и промовисао најбољи дечји рад на тему Кампање који ће бити штампан у виду постера у 2018. години и дистрибуиран у домове здравља.
Конкурс је наградног карактера, и завршна манифестација биће одржана у сали Завода за јавно здравље “Тимок” уз пригодан програм. Кроз избор и промоцију најбољих дечијих радова подстиче се здравствено-васпитни рад који прати израду радова. Најбољи радови биће изабрани и промовисани на окружном нивоу. Најбољи радови на националном нивоу биће постављени на сајту Института за јавно здравље Србије. Радови се не враћају већ ће бити коришћени за дизајн и штампање здравствено-промотивног материјала у циљу континуиране промоције правилне исхране.
Правилна исхрана је значајан фактор у очувању и унапређењу здравља свих, а нарочито деце у периоду интензивног раста и развоја. Активности и манифестација обележавања овог дана, доприносе промоцији здравља и подизању свести о принципима правилне исхране.