Free Joomla Templates by FatCow Coupon

МЛАДИ ГРАДЕ МИР“ - Међународни дан младих

mdm201701Уједињене нације су давно препознале значај маште, идеала и енергије младих људи као неопходног елемента за континуирани развој друштва у којима живе. Често ћемо чути да су млади будућност, али млади живе и у садашњем тренутку, те треба да буду питани и у садашњости.
Генерална скупштина УН усвојила је 1999. године Резолуцију 54/120, којом се прихвата препорука Светске Конференције министара задужених за омладину и прогласила 12. август Међународним даном младих.
Дан младих је замишљен као дан када је пажња усмерена на проблеме младих широм света и када се указује на промене које млади чине у животу своје заједнице, а у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.
У периоду од 7. до 12. августа 2017. године низом активности широм планете обележава се Међународни дан младих у циљу скретања пажње на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената. Широм света, у част овог дана, у сарадњи са државним органима, одржавају се културне манифестације, радионице, концерти и трибине са темом коју сваке године изабере оснивач манифестације – Уједињене нације. Тема овогодишњег Дана младих је Youth Building Peace – Млади граде мир.

mdm201702

Општи циљ ове манифестације је скретање пажње на допринос младих људи у превенцији сукоба, инклузији, социјалној правди и изградњи мира и сигурности. Кроз целодневни програм културног, едукативног и друштвеног карактера ствара се основ за бољу комуникацију и дефинисање проблема младих, који доприноси стварању свести о значају младих као кључним актерима у превенцији сукоба и одржавању мира.
Укључивање младих људи у агенду мира и сигурности кључно је за изградњу и одржавање мира. Процес социјалне инклузије за младе, укључујући учешће у доношењу одлука, као и приступ квалитетном образовању, здравственој заштити и основним услугама, промовише своју улогу као активни допринос друштву и пружа младим људима могућности да остваре своје потенцијале и постигну своје циљеве. Када су млади искључени из политичких, економских и социјалних сфера и процеса, то може бити фактор ризика за насиље и насилне облике сукоба. Стога је идентификовање и решавање социјалне искључености младих предуслов за одржавање мира.
На државном нивоу, током целе недеље, од 7. до 12. августа 2017. године, у Београду, у просторијама „Инкубатор Гнездо“ одржаће се низ радионица за младе – Премости препреке, Одлив мозгова младих: проблеми и решења, Млади за културу и Дијалог кафе.
У Зајечару, Тимочки Омладински Центар у сарадњи са Омладином ЈАZАS-а Крагујевац, у сусрет Међународном дану младих, организује округли сто о активизму и волонтеризму младих. Ова активност биће реализована у четвртак 10. августа 2017. године, у просторијама Градске управе Зајечар. Завод за јавно здравље „Тимок“ подржава и учествује у свим активностима Тимочког Омладинског Центра које се тичу заштите и унапређења менталног, али и целокупног здравља младих.
Округли сто се организује у оквиру пројекта “Волонтеризам: права и одговорности” који спроводи Омладина ЈАZАS-а Крагујевац у партнерству са Тимочким омладинским центром, Омладином ЈАZАS-а Нови Сад, Омладином JАZАS-а Пожаревац, Кровном организацијом младих Србије и Националном асоцијацијом практичара/ки омладинског рада, а финансира Министраство омадине и спорта Републике Србије.
На округлом столу представници присутних институција и организације младих и за младе из Тимочке крајине, представиће активности које се током целе године нуде младима и током којих они могу да партиципирају у локалној заједници и волонтирањем учине нешто добро, за себе, своје вршњаке, али и целу заједницу.