Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Глобална недеља безбедности на путевима Уједињених нација

voznja17

Сваке године 1,25 милиона људи погине у саобраћајним незгодама на путевима, а између 20 и 50 милиона бива лакше или теже повређено. Повреде у саобраћају представљају водећи узрок смрти деце и младихузраста 5-29 година.Подаци Светске здравствене организације указују да је превелика или неприлагођена брзина основни узрочник скоро сваког трећег смртног исхода у саобраћајним незгодама широм света.У Европи готово 50% погинулих чине рањиви ученици у саобраћају - пешаци, бициклисти или мотоциклисти.
Бројне студије указују да се у просеку 40-50% возача не придржава прописаних ограничења брзине. Возачи мушког пола, млади возачи или они под утицајем алкохола чешће учествују у саобраћајним незгодама изазваним неодговарајућом брзином.
„Брзина се налази у сржи проблема повреда у саобраћају широм света“-наглашава др Маргарет Чен, Генерални директор СЗО.“Повреде у саобраћају се могу спречити, смањење просечне брзине од само 5% може довести до смањења броја саобраћајних незгода са погинулим лицима и за читавих 30%, и спасити бројне животе.“ Др Чен даље истиче да „Уколико би земље усмериле пажњу само на ову кључну опасност, путеви би постали много безбеднији, како у погледу сачуваних живота, тако и у повећању броја оних који пешаче или возе бицикле, са дугорочним позитивним ефектима по здравље."


И поред свега, само 47 земаља у свету примењује ограничење брзине у урбаним срединама од 50 km/h или мање, и омогућава локалним властима да додатно смање ово ограничење у зони школе, стамбеним или пословним зонама.
Потребни су велики напори на националном нивоу како би се заштитили сви учесници у саобраћају, а искуства земаља које су смањиле број погинулих у саобраћају указују да је управо решавање проблема прекомерне или неприлагођене брзине једна од кључних ствари у побољшању безбедности саобраћаја на путевима.
Мере за регулисање брзине које су се показале ефикасним укључују:
•изградњу или модификацију путева са мерама смиривања саобраћаја,као што су кружни токови, лежећи полицајци и друге сличне препреке;
• успостављање ограничења брзине које одговарају намени сваког пута;
• спровођење ограничења брзине мануелном или аутомaтском контролом;
• уградњу нових технологија у возила, као што су систем интелигентне регулације брзине (ИСА) или аутоматски системи наглог кочења;
• подизање свести јавности о опасностима од брзине.
Земље које су имале највише успеха у драстичном смањењу стопе погинулих у саобраћају на путевима у последњих неколико деценија – као што су Холандија, Шведска, и Велика Британија– имале су свеобухватни приступ у решавању овог проблема. Оне су дале приоритет безбедној брзини као једној од четири кључне компоненте у системском приступу повећања безбедности, заједно са безбедном путном инфрастуктуром, безбедним возилима и безбедним учесницима у саобраћају.
Сходно томе 4.Глобална недеља безбедности на путевима Уједињених нација, која ће бити обележена у периоду 8.-14.маја 2017.године под слоганом “Успори и сачувај животе“, биће посвећена брзини и опасностима које она са собом носи, као и активностима и мерама које треба предузети како би се умањио овај водећи ризик од смрти и повреда у саобраћају.
Велики број земаља широм света, преко 100, међу којима је и наша земља, је подржао ову иницијативу, са преко 300 најављених различитих манифестација на ову тему.
У прилогу вам достављамо материјале који вам могу бити корисни у вашим активностима поводом предстојеће 4. УН недеље безбедности на путевима:
1. Глобална powerpoint презентација
http://www.who.int/entity/roadsafety/week/2017/UNGRSWPowerPointMay2017.pptx?ua=1

2. Линк са материјалом кампање
http://www.who.int/roadsafety/week/2017/en/

3. Званични сајт 4. УН Недеље безбедности на путевима

https://www.unroadsafetyweek.org/en/home

4. Управљање брзином: приручник о безбедности на путевима за доносиоце одлука и практичаре

http://www.who.int/roadsafety/projects/manuals/speed_manual/en

5. Брошура Вози сигурно а небрзо

http://www.zdravlje.org.rs/publikacije/lifleti/AGITKA%20brzina%202.pdf

Брошура Ризично понашање возача у саобраћају.

http://www.zdravlje.org.rs/publikacije/lifleti/AGITKA%20ponasanje%20u%20saobracaju.pdf