Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Материјал и информација поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, 1. децембра 2013. год.

wad2013

 

 

 

Сваке године се у свету 1. децембра обележава светски дан борбе против HIV/AIDS-а. Овогодишња кампања у Републици Србији се реализује под слоганом „НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ".

 

 

 

 

 

 

 

Основни циљ ове кампање је промоција значаја правовременог тестирања на HIV, праћеног саветовањем за све особе које су имале неки ризик у ближој или даљој прошлости. У складу са циљем кампање, ове године је по први пут организована Европска недеља тестирања на HIV, која се спроводи од 22.-29.11.2013.године у свим ДПСТ центрима Института и завода за јавно здравље широм Србије. С тим у вези сви заинтересовани се могу тестирати на HIV у Саветовалишту за сиду и друге полно преносиве болести Завода за јавно здравље „Тимок" Зајечар.
Тестирање се може обавити сваким радним даном од 08-12 часова, а поводом Недеље тестирања на HIV и у суботу 30.11.2013. Потребно је да се јаве у канцеларију број 15 др Светлани Живковић или др Драгиши Митић. Тестирање је анонимно, поверљиво и бесплатно.
Централна манифестација поводом обележавања Светског дана борбе против сиде биће одржана на градском тргу у Зајечару у недељу 01.12.2013.године са почетком у 13 часова. Организатори манифестације су Тимочки омладински центар (ТОЦ), Завод за јавно здравље „Тимок" Зајечар и Омладина Јазаса.
Према подацима Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље „Тимок" Зајечар, на територији Борског и Зајечарског округа је у периоду од 1988. године до 27.11.2013. укупно регистровано 58 HIV позитивних особа. Од тог броја 40 особа је оболело од сиде/AIDS, а 18 особа је још увек у стадијуму HIV позитивности, без развијене клиничке слике сиде. Током 2013. године је на територији Борског и Зајечарског округа укупно пријављено 5 особа са клиничком дијагнозом сиде.
У прилогу ове информације се налазе подаци о епидемиолошкој ситуацији HIV-a у Србији крајем 2013.године и у свету крајем 2012. године.

HIV епидемија у свету крајем 2012. године

Епидемија HIV инфекције у Републици Србији крајем новембра 2013. године