Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан здравља – 7. април 2016. године

dijabet201601„ПОБЕДИ ДИЈАБЕТЕС”

Глобална епидемија дијабетеса је један од највећих јавноздравствених изазова 21.века са великим хуманим, социјалним и економским последицама. Оболели од дијабетесаимају 2 –4 пута већи ризик од шлога и срчаног инфаркта. Поред тога, дијабетес је најчешћи узрок слепила код радноактивног становништва, терминалне бубрежне болести инетрауматских ампутација доњих екстремитета.

На Генералној скупштини УН 2006. године усвојена је Резолуција о дијабетесу. Тада јепо први пут једно незаразно обољење – дијабетес, означено као глобални проблем који сетретира попут епидемије заразне болести. Дијабетес сваке године односи исти број живота као ХИВ/АИДС! У свету око 415 милиона људи има дијабетес, а број оболелих и даље растеневероватном брзином посебно у земљама у развоју. Већина оболелих је старости 45–65 година, што одговара најпродуктивнијем периоду живота. Србија има узлазни тренд оболевања земаља у транзицији. Према резултатима „Истраживања здравља становништва Србије”, у протеклих 10 година број особа са дијагнозом дијабетеса порастао је готово 50%, тако да данас у Србији око 470.000 особа(8,1% становништва) живи са дијабетесом. Ако томе додамо још 40% оболелих, код којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000.

dijabet201602

Веома охрабрује чињеница да се променом животних навика може спречити или одложити настанак најчешћег типа дијабетеса, типа 2.Клиничка истраживања су показалада релативно мале промене у стилу живота: усвајање правилног начина исхране,повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине смањују ризик
за настанак дијабетеса преко 50%.

У том циљу, наша земља донела је 2008. године Стратегију за превенцију и контролу хроничних незаразних болести Републике Србије и 2009. године Национални програм превенције и ране детекције типа 2 дијабетеса на примарном нивоу здравствене заштите уСрбији.
Поред здравог стила живота, веома је важно редовно контролисати своје здравље код изабраног лекара. На основу најновијег Правилника о садржају и обиму права наздравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији („Сл. гласникРС”, бр. 7/2011), све особе од 18 до 35 година имају право на систематски преглед једном у 5 година (који подразумева општи клинички преглед уз све неопходне лабораторијске анализе), а особе старије од 35 година процену ризика за настанак типа 2 дијабетеса и рану детекцију типа 2 дијабетеса по утврђеном алгоритму Националног програма превенције и ране детекције типа 2 дијабетеса у Србији. Оболели од дијабетеса треба редовно да мере ниво шећера у крви, узимају прописану терапију, буду физички активни, прилагоде своје навике у исхрани и да престану да пуше. Лоша контрола болести имаће за последицу повећан ризик за настанак компликација и ризик од превремене смрти.