Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан борбе против беснила 28.09.2015.

besnilo2015Светски дан борбе против беснила (World Rabies Day - 28.09.2015.) је ове године у Србији обележен Националном конференцијом о беснилу под слоганом „Србија на корак до искорењивања беснила“ , која је одржана 28.09.2015. у хотелу Crowne Plaza у Београду. Организатор Конференције је било Министарство пољопривреде и заштите животне средине РС, Управа за ветерину, а све под покровитељством Делегације Европске Уније у Србији. Конференцији су присуствовали државни секретари Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства здравља, представник Делегације ЕУ у Србији, директор Управе за ветерину, директор Пастеровог завода Нови Сад, представници Научног Института за ветеринарство Нови Сад, Председник Управног одбора Ветеринарске Коморе Србије, представник Светске Ловачке организације, епидемиолози Антирабичних станица Завода за јавно здравље и национални координатор пројекта за Србију.

Програм искорењивања и сузбијања беснила у Србији је започео новембра 2010. године, а спроводи се оралном вакцинацијом лисица и других дивљих животиња бацањем мамака из авиона који садрже вакцину против беснила на територији целе Србије. До сада је спроведено 10 таквих кампања и то по две годишње, једна у пролеће, а друга у јесен.
Сам Програм искорењивања и сузбијања беснила у Србији спроводи се реализацијом следећих активности:
1. Обележавање и регистрација паса и мачака;
2. Вакцинација паса и мачака;
3. Вакцинација дивљих животиња;
4. Спровођење мониторинга оралне вакцинације дивљих животиња;
5. Мултисекторска сарадња свих укључених актера.

Орална вакцинација лисица (ОРВ) доводи до смањења броја бесних животиња за 90% у току 10 година, а у Србији је тај успех остварен за 5 година. Наиме, укупан број регистровних бесних животиња у Србији пре започињања оралне вакцинације 2010. био је око 200 годишње, а сада је тај број далеко мањи, 2014. – 3 бесне лисице; 2015. – 3 бесне лисице. Више од 3 године у Србији није забележено беснило код домаћих животиња, што је такође успех оралне вакцинације дивљих животиња и вакцинације паса и мачака против беснила.

Беснило је акутна инфективна болест централног нервног система на коју су осетљиве све топлокрвне животиње и човек. Веома је тешка болест и у 100% случајева се завршава смртно. Припада групи зооантропоноза, изазива је Rabies virus. Болест је распрострањена широм света (у више од 150 земаља). Око 55 000 људи широм света умре од беснила (претежно из Азије и Африке), а 40% су деца млађа од 15 година. У Србији последњи случај беснила код људи је забележен 1980. године на Косову и Метохији. Природни резервоар вируса беснила су дивље животиње (најчешће лисица, вукови, шакали, којоти и др.) са којих се вирус беснила, уједом бесне животиње, преноси на домаће животиње (најчешће пси и мачке). Вирус беснила се преноси уједом бесне животиње у чијој пљувачки се налази вирус, али и контактом пљувачке са оштећеном кожом или слузокожом.

У Србији је референтна установа за беснило Пастеров завод Нови Сад, а такође постоје и 27 Антирабичних станица које се већином налазе у оквиру Завода за јавно здравље. Антирабична станица Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар покрива територију Борског и Зајечарског округа са седам општина: Бор, Кладово, Неготин, Мајданпек, Зајечар, Књажевац и Бољевац. Основна улога Антирабичних станица је пријем и регистровање особа озлеђених од животиња, као и спровођење комплетне антирабичне имунопрофилаксе (давање вакцине и имуноглобулина) код озлеђених код којих се постави индикација.

Видео садржаје о искорењивању беснила са општим информацијама за грађанство и цртани филм за бољу информисаност о беснилу, можете погледати на Youtubu.

Linkovi:

Искорењивање беснила - опште информација

Цртани филм забољу информисаност о беснилу