Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ОБЕЛЕЖЕН ОКТОБАР- МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

sdh2019201Поводом обележавања октобра – месеца правилне исхране, завршна манифестација одржана је у петак, 1.11.2019. године под слоганом “Правилна исхрана- доступна и приступачна свима.За свет без глади” у свечаној сали Завода за јавно здравље „Тимок" у Зајечару. Том приликом је отворена изложба најуспешнијих ликовних и литерарних радова деце предшколског узраста и ученика основних школа.
Најбољи ликовни и литерарни радови награђени су дипломама, књигама и здравим послужењем од воћа и природних сокова. Прва награда у категорији предшколског узраста за ликовни рад, припала је вртићу Црвенкапа из Књажевца. Од I до IV разреда,награду за најбољи цртеж,добила је Софија Раденковић, ученица III разреда ОШ “Вук Караџић”из Књажевца док је ликовни рад Марије Раденковић,ученице VII разреда ОШ “Доситеј Обрадовић” из Вражогрнца,награђен првом наградом, у узрасту од V до VIII разреда. За најбољи литерарни рад проглашен је рад Галине Николић,ученице III разреда ОШ “Љубица Радосављевић-Нада'' из Зајечара и рад Дуње Петковић, ученице VI разреда ОШ”Вук Караџић” из Неготина. Специјална награда припала је групном раду ученика III разреда ОШ” Jeремија Илић-Јегор” из Рготине.
Манифестацији су присуствовала деца предшколског узраста, ученици, родитељи, васпитачи, учитељи и наставници са територије зајечарског и борског округа. Својим учешћем и ангажманом,ову свечаност су употпунили и улепшали ученици III разреда ОШ “Љубица Радосављевић-Нада'' из Зајечара, који су са својом учитељицом Хеленом Вучковић,припремили и извели приредбу под наливом “Посуђијада”, због чега су добили специјалну награду. Догађај су пропратили и локални медији.

Опширније: ОБЕЛЕЖЕН ОКТОБАР- МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

Обележавање месеца правилне исхране под слоганом“ Правилна исхрана-доступна и приступачна свима. За свет без глади“

ОБАВЕШТЕЊЕ

 Поводом обележавања месеца правилне исхране под слоганом“ Правилна исхрана-доступна и приступачна свима. За свет без глади“ одржаће се завршна манифестација у петак 1.11.2019 год. у свечаној сали Завода за јавно здравље ''Тимок'' у Зајечару.

Том приликом, уз пригодан програм за децу, биће уручене награде за најбоље дечије ликовне и литерарне радове .
Почетак манифестације заказан је за 11 сати.

 Добродошли!

 Списак награђених радова

_____________________________________________________________________________________________

ОКТОБАР - МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

cancerdojka201901

 

Малигни тумори представљају, после болести срца и крвних судова, најчешћи узрок умирања како у свету тако и у нашој земљи. Према проценама Светске здравствене организације, данас преко 25 милиона људи у свету живи са раком. Сваке године у свету се региструје 11 милиона новооболелих, од чега око 60% у земљама у развоју, док 8 милиона људи умре од малигних болести.
Малигне туморе чини група од око 200 болести, различите етиологије, локализације и прогнозе.Учесталост оболевања од малигних тумора непрекидно расте, што је директна последица свеукупног старења наше популације, али и промена у навикама исхране, загађења човекове околине (пестициди, отпадне канцерогене материје, пушење, зрачење и сл.) као и у бољој дијагностици и препознаваању тих оболеља у ранијим стадијумима .Међутим расте и смртност од ових болести и чини скоро четвртину свих узрока смрти.
Најчешћа лоакализација тумора код оболелих мушкараца је малигни тумор плућа, потом дебелог црева ,па простате. Код оболелих жена је и даље најчешћи малигни тумор дојке, док су на другом и трећем месту по заступљености тумори дебелог црева и плућа.
Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији како у свету тако и у нашој земљи. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године. Према званичним подацима Регистра за рак број новооболелих случајева од карцинома дојке се кретао у посматраном периоду на нивоу Централне Србије од 2515 до 3293.

Број новооболелих случајева од карцинома дојке

grafc201901

 

 

Опширније: ОКТОБАР - МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Обележен 1.октобар 2019. - Међународни дан старијих особа

stari201902Meђународни дан старијих особа под слоганом “Ка једнакости у старијем добу” је ове године обележен 1.10.2019.год у новим просторијама Црвеног крста у циљу промовисања равноправног старења. Тим поводом је др Олгица Станојловић одржала предавање о активном и здравом старењу, а екипа Одсека за промоцију здравља Заводa за јавно здравље “Тимок” је проверавала крвни притисак и давала савете о здрављу у оквиру превентивног прегледа старијих особа. Манифестацију су пратили локални медији.
Зашто је важно говорити о здравом старењу кроз цео животни циклус?
Посматрати здраво старење кроз цео животни циклус важно је за старије, али је још важније за младе људе, јер наши избори и активности које чинимо у млађим годинама утичу на нас у старости.
Док мислимо да наши избори утичу само на наше тело и здравље данас, наши избори заправо утичу и на наше тело и здравље касније у животу и у старости. Посматрати здраво старење и целоживотни циклус нам помаже у разумевању да нам наши избори који се односе на здраве стилове живота које доносимо данас или сутра помажу и утичу на чињеницу колико дуго ћемо живети и колико ћемо моћи да радимо оно што волимо и у старости.
Старење не можемо спречити, али можемо спречити нездраво старење тако што ћемо свакодневно доносити добар избор за наше здравље. То значи да се правилно хранимо, држимо своје тело и ум активним, имамо времена за активности у којима уживамо, имамо времена за пријатеље и могућност да добијемо подршку која нам је потребна и коју желимо. Почевши од данашњег здравог животног избора, можете помоћи себи да живите што дуже у добром здрављу и да што дуже будете функционално независни. Почевши од данас, за себе можете изградити здравију будућност и дуговечност.

Опширније: Обележен 1.октобар 2019. - Међународни дан старијих особа

Конкурс је део кампање Октобар месец правилне исхране и 16.октобар

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ „ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ”
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

МРЕЖА ИНСТИТУТА/ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

РАСПИСУЈУ КОНКУРС
ЗА ИЗБОР НАЈБОЉИХ ЛИКОВНИХ И ЛИТЕРАРНИХ РАДОВА НА ТЕМУ

„ПРАВИЛНА ИСХРАНА – ДОСТУПНА И ПРИСТУПАЧНА СВИМА. ЗА СВЕТ БЕЗ ГЛАДИ.“

Конкурс је део кампање Октобар месец правилне исхране и 16.октобар – Светски дан хране и намењен је деци из предшколских установа и ученицима основних школа у Републици Србији. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему развијања правилних навика у исхрани. Формирање правилних навика у исхрани је важно од најранијег узраста, посебно када је реч о редовности оброка током дана, разноврсности и количинама намирница које се користе у исхрани, начину њихове производње, транспорта, чувања и припреме. Савремен начин живота донео је и промену у начину исхране који карактеришу нередовни оброци, већи унос тзв. брзе хране, мањи унос поврћа и воћа.

По три најбоља ликовна рада у категорији предшколски узраст и по три најбоља литерарна и ликовна рада у категорији ученика - узраст I - IV разред основне школе и V-VIII разред основне школе, предшколске установе и школе могу да доставе окружном заводу/институту за јавно здравље, Центру за промоцију здравља, са назнаком „За наградни конкурс Октобар месец правилне исхране”, до петка 18. октобра 2019. године, Сремска 13, Завод за јавно здравље “Тимок” Зајечар. Ликовни радови би требало да буду урађени на папиру, формата максимално до 35 пута 50 cm.

Завршна манифестација поводом обележавања Светског дана хране, биће одржана у сали Завода за јавно здравље “Тимок” уз доделу награда за најуспешније ликовне и литерарне радове. О датуму одржавања манифестације бићете накнадно обавештени.

ПРАВИЛНА ИСХРАНА – ДОСТУПНА И ПРИСТУПАЧНА СВИМА

__________________________________________________________________________________________