Free Joomla Templates by FatCow Coupon
 • Директорка са помоћницима директора и главним техничарем Завода
 • Колегијум Завода
 • Запослени у ЗЈЗ "Тимок" Зајечар
 • Свети врачи 2015. године
 • XXVII стручни састанак превентивне медицине Тимочке крајине
 • Отварање нових просторија за рад на промоцији здравља
 • XXVIII СТРУЧНИ САСТАНАК ПРЕВЕНТИВНЕ МЕДИЦИНЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ, одржан од 22.04.-25.04.2015.године у хотелу ,,Ђердап“ у Кладову
 • XXVIII СТРУЧНИ САСТАНАК ПРЕВЕНТИВНЕ МЕДИЦИНЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ, одржан од 22.04.-25.04.2015.године у хотелу ,,Ђердап“ у Кладову
 • Свети врачи 2015. године
 • Брза процена квалитета воде за пиће у руралним срединама
 • Центар за контролу и превенцију болести
 • Сајам науке - Тимочки научни торнадо - ТНТ
 • Одељење санитарне хемије и екотоксикологије
 • Едукација - Актуелна епидемиолошка ситуација еболе и предузимање неопходних мера заштите
 • Едукација - Актуелна епидемиолошка ситуација еболе и предузимање неопходних мера заштите
 • Одељење хигијене и заштите животне средине
 • Центар за микробиологију
 • Одељење санитарне микробиологије
 • Центар за промоцију здравља, ...
 • Служба за правне, економско-финансијске, техничке и њима сличне послове

gojaznost1801Прекомерна ухрањеност и гојазност, како у популацији одраслих, тако и у популацији деце и адолесцената представља поремећаје здравља од изузетног епидемиолошког и клиничког значаја и један је од највећих јавно здравствених проблема данашњице.
Током последње две деценије преваленција гојазности у Европи троструко је повећана. Прекомерна ухрањеност и гојазност присутни су код 20–30% деце и адолесцената у земљама Европе, а драматичан тренд годишњег пораста њихове преваленције и честа удруженост са другим болестима дају епидемији гојазности у овој популационој групи изузетан значај, не само здравствени већ и економски и демографски. Око 60–85% гојазне деце школског препубертетског узраста остају гојазна и у одраслом добу, што доводи до раније и чешће појаве хроничних незаразних болести (повишен крвни притисак, рана артеросклероза, шећерна болест типа 2), ендокриних, ортопедских и психосоцијалних поремећаја. Удруженост гојазности и ових обољења у тако раном животном добу проузрокује скраћење очекиване просечне дужине живота, доприноси великом оптерећењу болестима у наредним генерацијама и угрожава функционисање система здравствене заштите и осигурања.
Прекомерна маса и гојазност узрок су 3,4 милиона смртних случајева годишње.

Модеран начин живота и урбанизација све је израженија и у нашој земљи. Урбана популација постаје све више оријентисана ка седентарном начину живота и рада, којем доприноси и све већи степен моторизованог транспорта, непланског и неконтролисаног ширења урбаних насеља и смањених могућности за редовну дневну физичку активност у кућној, школској и професионалној (радној) средини. Све већи проценат становништва живи у градским срединама где је физичка активност све мање саставни део свакодневног живота, делом због недостатка простора и објеката (паркови, стазе за шетање и игралишта, бициклистичке стазе, базени, спортски терени), али и због недостатка навике за упражњавање редовне физичке активности. Седентарни начин живота карактеристичан је за данашње становништво свих узраста. Суочени смо и са нутритивном транзицијом и новим обрасцима у исхрани које одликује све веча употреба „брзе хране” с ниском биолошком вредношћу, док су кувани оброци све ређе заступљени у свим генерацијама. Модерно „обесогено” окружење, у комбинацији са неадекватном, углавном високоенергетском исхраном, физичком неактивношћу и честим стресним ситуацијама, доприноси смањеној потрошњи енергије и повећању телесне масе, па се и Република Србија данас, као и већина земаља света, суочава с растућим проблемом гојазности.
Данас је гојазност најчешћи поремећај исхране и Светска здравствена организација га је прогласила највећим непрепознатим јавно-здравственим проблемом. Ако се не предузму одлучне мере у циљу смањења превенције и лечења гојазности, предвиђа се да ће до 2025. године 50% светске популације бити гојазно. Гојазност значајно повећава ризик за настанак хроничних незаразних болести, болести коштано зглобног система, стерилитета, депресије, али и животно угрожавајућих обољења као што су инфаркт срца, мождани удар, злоћудни тумори органа за варење, дојки и материце. Ова обољења су узрок највећег морбидитета и морталитета, али и значајно смањују радну способност становништва и у нашој земљи.
Циљеви Програма
У сврху унапређења здравља целокупног становништва, главни циљеви Програма су:
1) Промоција здравог начина живота и унапређење здравља целокупног становништва;
2) Смањење учесталости гојазности деце, младих, одраслих и старијих особа.
Специфични циљеви Програма су:
1) Промоција правилне исхране у складу с смерницама за исхрану, с посебним нагласком на повећање уноса хране богате влакнима (поврће, воће, житарице од пуног зрна) и смањење уноса хране богате мастима и шећером;
2) Промоција здравих животних стилова и подстицање на свакодневну физичку активност;
3) Подстицане развоја здравствене културе и информисаности о важности нормалне ухрањености у очувању здравља и физичке способности;
4) Осигуравање услова за реализацију предложених мера и активности на друштвеном и личном нивоу: надлежне стручне службе која ће проводити стратегију и активности, доступност хране велике биолошке вредности у исхрани деце и одраслих и услова за физичку активност;
5) Спречавање повећања телесне масе код особа које имају нормалну односно пожељну тежину;
6) Смањивање учесталости гојазности, других болести и компликација гојазности;
7) Подстицање смањења телесне масе код гојазних и одржавање постигнуте тежине код оних који су редуковали телесну масу и спречавање даљег добијања у тежини код лица с повећаном телесном масом.
У складу са Националним програмом за превенцију гојазности код деце и одраслих, ЗЗЈЗ “Тимок” Зајечар, кроз активности Саветовалишта за правилну исхрану, узима учешће и доприноси усвајању здравих стилова живота деце и одраслих на територији зајечарског и борског округа.
Саветовалиште ради едукацију предшколске деце, деце школског узраста и одраслих кроз предавања и преношење знања кроз радионице, путем ТВ и радио емисија и кампања, као и индивидуалним радом са корисницима у самом Заводу, понедељком, средом и петком од 8 до 12 часова.
Храните се разноврсно и уравнотежено, намирницама из свих пет група, уз више од 150 минута умерених аеробних вежби недељно.